North Sea Jazz Club vraagt faillissement aan

Na bijna vijf jaar is een abrupt einde gekomen aan de North Sea Jazz Club op het Westergasfabriekterrein. Dinsdagochtend vroeg de club faillissement aan.

Peter van Brummelen
De North Sea Jazz Club opende vijf jaar geleden de deuren. Beeld Eva Plevier
De North Sea Jazz Club opende vijf jaar geleden de deuren.Beeld Eva Plevier

Grote artiesten als Gregory Porter en Rita Reys traden er op. Voor de nabije toekomst stonden concerten gepland van The Fatback Band, Booker T. en Michiel Borstlap.

Maar het is gedaan met de North Sea Jazz Club, die bijna vijf jaar geleden werd geopend op het Westergasfabriekterrein. Maandagavond werden de vaste krachten en medewerkers op de hoogte gebracht van de faillissementsaanvraag.

Een jazzclub naar Amerikaans voorbeeld, dat was de opzet van North Sea Jazz Club. Bij staconcerten was er plaats voor 450 bezoekers, bij zitconcerten 250. Nieuw voor Nederland, maar in Amerika heel gebruikelijk waren de zogeheten dinerconcerten.

De programmering was even breed als die van het festival waar de club zijn naam aan ontleende: behalve jazz dus ook veel daar tegenaan liggende popmuziek.

Onlangs zegde het North Sea Jazz Festival de licentieovereenkomst met de club op.

"We zagen al een tijd dat het niet goed ging, maar hebben ze nog een kans gegeven," zegt Jan Willem Luyken, directeur van het festival. "Er waren financiële problemen, maar we hadden ook onze twijfels over de programmering. In het begin waren we heel enthousiast over de samenwerking, later werd duidelijk dat de club geen extensie van ons merk betekende."

Enorme huurachterstand
De North Sea Jazz Club had graag onder een andere naam door willen gaan en had daar ook al een pr-bureau voor ingehuurd. Maar de Westergasfabriek, de verhuurder van het gebouw, zag dat niet zitten, zegt Aitri Pahladsingh, woordvoerder van de club.

"De Westergasfabriek beschouwde doorgaan onder een andere naam als contractbreuk en dreigde de huurovereenkomst op te zeggen. Het leidde ertoe dat de aandeelhouders zich een voor een terugtrokken. Het is vreselijk jammer, want het liep de laatste tijd juist goed. Ook met het restaurant, waar in het verleden veel problemen zijn geweest."

Mark de Kruijk, directeur van de Westergasfabriek, is verrast door de faillissementsaanvraag door de North Sea Jazz Club. "Maar nog verbaasder ben ik over het verhaal dat zij nu naar buiten brengen. De Westergasfabriek hecht aan de naam North Sea Jazz Club, maar waar ons geschil primair om draait, is dat er een enorme huurachterstand is. Ik vind het zeer spijtig dat de club verdwijnt, maar er is al vier maanden geen huur betaald."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden