Lezersbrieven

'Normen en waarden dienen nageleefd te worden'

De winst van Forum van Democratie komt door onvrede in de sameneleving en gebrek aan zelfreflectie bij de Nederlandse moslimgemeenschap. Dat stellen Eveline Schenkhuizen en Jordi de Wit in een lezersbrief aan de krant.

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, staat de pers te woord in de Tweede Kamer op de dag na Provinciale Statenverkiezingen.Beeld anp

Men is door de laatste verkiezingen wakker geschud en de reacties verwoorden wat er zich onder de bevolking afspeelt.

Door mijn werk als complementair geneeskundig therapeute kom ik in aanraking met diverse lagen van de bevolking.

Men heeft regelmatig het gevoel dat er niet naar hen wordt geluisterd en er heerst onvrede dat het cultureel erfgoed ons afgenomen wordt, zoals de sinterklaasviering en het 'indiaantje spelen' tijdens kinderpartijtjes.

Dit wordt gelijk als racistisch bestempeld, terwijl een kind daar geen notie van heeft.

Normen en waarden dienen nageleefd te worden. Ook door degenen die Nederland als hun toevluchtsoord gekozen hebben.

Ze moeten in eerste instantie de taal machtig worden en een bijdrage aan de ­maatschappij leveren.

Ze moeten ­elkaars geloof of standpunt respec­teren en respectvol met elkaar ­omgaan. De burger moet zich veilig voelen.

Wat ook belangrijk is: een eerlijke verdeling van betaalbare woningen, net zoals een goede ouderenzorg. Het gaat om de mensen die Nederland er na de oorlogsjaren bovenop hebben geholpen.

Zij verdienen het om van hun oude dag te genieten. Ik draag hier graag een steentje aan bij in mijn dagelijkse werkzaamheden.

Eveline Schenkhuizen, Amsterdam

De moslimgemeenschap voelt zich in de verdediging gedrukt (Het Parool van zaterdag). Maar er is vrijwel geen enkele moslim die de hand in eigen boezem steekt en integratieweigering erkent.

Alle schuld wordt buiten de eigen gemeenschap gelegd. Geen wonder dat het Forum voor Democratie zo'n overwinning heeft behaald. Als de moslimgemeenschap niet snel wat doet aan haar zelfreflectie, wordt het Forum nog veel groter.

Jordi de Wit, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden