Noorwegen herdenkt zondag aanslagen Breivik

Noorwegen herdenkt zondag dat het precies één jaar geleden werd getroffen door een dubbele aanslag. Op 22 juli 2011 liet Anders Behring Breivik om 15.25:22 uur een autobom ontploffen in het Regeringskwartier in Oslo. Kort daarna schoot hij om zich heen op het eilandje Utøya, 40 kilometer ten westen van de Noorse hoofdstad. Daar was een zomerkamp van de jongerenafdeling van de regerende Noorse Arbeiderspartij.

ANP/redactie
Nabestaanden nemen een minuut stilte in acht tegenover het eiland Utoya. Beeld getty
Nabestaanden nemen een minuut stilte in acht tegenover het eiland Utoya.Beeld getty

Door de aanslagen kwamen 77 mensen om. Honderden raakten gewond. Breivik is aangeklaagd voor terrorisme en moord en kan maximaal 21 jaar celstraf krijgen. Die straf kan worden verlengd, als hij nog steeds als een gevaar voor de samenleving wordt gezien. Als de rechters denken dat hij ontoerekeningsvatbaar is, moet hij voor behandeling naar een psychiatrische kliniek. Onderzoeken naar Breiviks geestesgesteldheid spreken elkaar tegen. De rechters doen op 24 augustus uitspraak.

Hieronder volgt het programma van de officiële herdenkingsplechtigheden:

8- 21 uur: Overlevenden en nabestaanden kunnen Utøya bezoeken.

9.30 uur: Koning Harald V, koningin Sonja en andere prominenten leggen kransen in het Regeringskwartier in Oslo.

11.00 uur: Er zijn herdenkingsdiensten in de Hole-kerk in Ringerike, nabij Utøya, en in de Domkerk van Oslo. In Ringerike zijn kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit. Haar stiefbroer kwam om op Utøya.

12.00 - 16.00 uur: De onafhankelijke organisatie voor slachtoffers van de aanslagen, de Nationale Steungroep na 22 juli, houdt een besloten herdenking voor overlevenden, nabestaanden en andere getroffenen van de gebeurtenissen op Utøya in Krokkleiva, vlak bij het eiland.

12.00 - 17.00 uur: De jongerenorganisatie van de Noorse Arbeiderspartij (AUF) organiseert op Utøya een herdenking voor de slachtoffers, nabestaanden en direct betrokkenen. Er worden ongeveer 1000 mensen verwacht, maar er zijn slechts 20 geselecteerde journalisten welkom. De AUF vraagt media en andere belangstellenden niet naar het eiland te komen. Aangezien Utøya hoort bij de vrije natuur, kan de partij het niet verbieden.

14.00: De Noorse minister-president Jens Stoltenberg (Arbeiderspartij), AUF-leider Eskil Pedersen, vakbondsleider Roar Flathen en de Deense premier Helle Thorning-Schmidt houden toespraken. Thorning-Schmidt spreekt namens de internationale gemeenschap. Onder de doden op Utøya waren ook een Deense en een Nieuw-Zeelandse.

18.45 uur: Kranslegging op Utøya, onder anderen door de premier.

20.00 uur: Begin nationaal herdenkingsconcert op het plein voor het stadhuis van Oslo. In Noorwegen bekende artiesten als de rockband deLillos, hiphopformatie Karpe Diem en zangeres Marit Larsen treden op. Ook zijn er voordrachten van de Noorse schrijvers Karl Ove Knausgard en Frode Grytten. Het gerucht gaat dat de Amerikaanse zanger Bruce Springsteen ook komt, maar het management van The Boss zwijgt daarover.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden