Noorse moslims willen 'kring van vrede' om synagoge

Een groep Noorse moslims is van plan om zaterdag een 'kring van vrede' te vormen rondom een synagoge in Oslo. Het moet een signaal van verdraagzaamheid en bescherming afgeven, terwijl de joodse gemeenschap in alle rust kan bidden. Het initiatief is een reactie op de dodelijke aanslagen in het Deense Kopenhagen afgelopen weekeinde, zo meldt de Times of Israel.

Bloemen bij de synagoge in Kopenhagen. Beeld ap
Bloemen bij de synagoge in Kopenhagen.Beeld ap

Een van de organisatoren, de 17-jarige Hajrad Arshad, legt uit dat het de bedoeling is een duidelijk signaal af te geven, namelijk dat moslims antisemitisme niet ondersteunen. 'We denken dat het na de terroristische aanslagen in Kopenhagen een perfect moment is om ons als moslims hiervan te distantiëren', aldus Arshad. De groep wil op die manier 'de vooroordelen die mensen hebben tegenover joden en moslims vernietigen'.

Ervin Kohn, de leider van de joodse gemeenschap in Oslo, zegt dat de synagoge akkoord gaat met het initiatief als er minstens dertig mensen komen opdagen om een kring rond het gebouw te vormen. 'Ik zei dat als het op 30 mensen aankomt, het niet goed zou zijn, dan lijkt het misschien contraproductief', aldus Kohn. 'Maar als je de straat kan vullen, zou het geweldig zijn.'

Al ruim 900 aanmeldingen
Arshad deed een oproep op Facebook en sindsdien hebben al ruim 900 mensen aangegeven erbij te zullen zijn. 'De islam gaat over het beschermen van onze broers en zussen, van welke religie dan ook', staat volgens een vertaling op de pagina van het evenement te lezen. 'De islam draait om het overkomen van haat en niet tot hetzelfde niveau te zinken als de haters. De islam draait om het verdedigen van elkaar.'

Bij twee schietpartijen in de Deense hoofdstad vielen zaterdag twee dodelijke slachtoffers. De 22-jarige schutter, Omar el-Hussein, schoot eerst een 55-jarige regisseur neer en vervolgens een joodse bewaker bij een synagoge. El-Hussein werd doodgeschoten door de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden