Noorse Arbeiderspartij steunt omstreden plan gaswinning

De regerende Arbeiderspartij in Noorwegen heeft zondag ingestemd met een studie naar de winning van olie en gas in de wateren van de eilandengroep Lofoten in het ecologisch kwetsbare Arctische gebied.

In het plaatsje Henningsvaer in de Lofoten is veel verzet tegen de zoektocht naar olie. Beeld afp
In het plaatsje Henningsvaer in de Lofoten is veel verzet tegen de zoektocht naar olie.Beeld afp

De exploratie naar grondstoffen in dit gebied is een van de meest omstreden kwesties die spelen bij de parlementaire verkiezingen in september.

Tot nu toe zijn de wateren rond de schilderachtige eilanden onaantastbaar gebleven en met succes verdedigd door milieugroepen en de toerismesector. De wateren zijn de thuisbasis van 's werelds rijkste kabeljauwbestanden.

De beslissing van de Arbeiderspartij om met de studie in te stemmen geldt als een belangrijke stap naar exploratie, al zei de partij zich in 2015 opnieuw over de kwestie te zullen buigen voordat daadwerkelijk met boren kan worden begonnen.

Levensaders
Olie en gas zijn de economische levensaders van Noorwegen. Het land is de op zes na grootste olie-exporteur ter wereld en West-Europa's grootste gasleverancier. Om de productie op peil te houden wordt voortdurend gezocht naar nieuwe bronnen. Energiebedrijven dringen er al langer op aan het gebied rond de eilandengroep te verkennen op de aanwezigheid van olie en gas.

De Noorse eilandengroep Lofoten. Beeld thinkstock
De Noorse eilandengroep Lofoten.Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden