Noordersluis wordt vervangen: IJmuiden krijgt nieuwe, lange zeesluis

IJmuiden krijgt een nieuwe zeesluis van 500 meter lang, 65 meter breed en 18 meter diepte. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur), de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam hebben allen hun voorkeur uitgesproken voor deze variant om de huidige Noordersluis te vervangen, meldde het ministerie vandaag.

De Noordersluis Beeld anp
De NoordersluisBeeld anp

Met de sluis moet de bereikbaarheid van de Amsterdamse havenregio worden verbeterd. De grote sluis moet het mogelijk maken dat meer schepen vlot en veilig van en naar het Noordzeekanaal kunnen varen. Daarnaast dient de sluis ook als een waterkering.

De aanleg van de sluis mag 848 miljoen euro gaan kosten. Het ministerie draagt 574 miljoen euro bij, de provincie heeft 58,3 miljoen gereserveerd, Amsterdam 129,6 miljoen. Daarnaast is er nog een subsidie van Brussel.

De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt. Daarna volgt pas de definitieve besluitvorming over de realisatie van de sluis, die in 2019 af moet zijn.

De schop kan naar verwachting in 2015 in de grond. De Noordersluis, die dateert uit 1929 en uiterlijk tot 2029 mee kan, wordt bij oplevering van de nieuwe zeesluis gesloten. De Noordersluis zal dan alleen nog worden ingezet bij eventuele calamiteiten.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden