Noorderparkbad wint Amsterdamse Architectuurprijs

Het Noorderparkbad is de winnaar van de Amsterdamse Architectuurprijs 2016. Vak- en publieksjury waren eensgezind.

Het Noorderparkbad, de opvolger van het Floraparkbad. foto Beeld Luuk Kramer
Het Noorderparkbad, de opvolger van het Floraparkbad. fotoBeeld Luuk Kramer

Ze willen nogal eens uiteenlopen, de opvattingen van architecten en het publiek over wat een goed en mooi gebouw is. Maar de vak- en de publieksjury van de Amsterdam Architectuur Prijs (A.A.P.) zijn het roerend met elkaar eens dat het Noorderparkbad het beste Amsterdamse gebouw van 2015 is.

En dus mochten vertegenwoordigers van architectenbureau Architekten Cie. en opdrachtgever de gemeente Amsterdam in Hotel W tijdens het jaarlijkse Architectenbal twee maal de gouden medailles in ontvangst nemen die horen bij de prijs. Het was dit jaar de tweede keer dat er naast de vakjury ook een publieksjury was.

Ontmoetingsplek
Het Noorderparkbad is na veertig jaar de opvolger van het Floraparkbad. In het zwembad, dat het meest duurzame van het land is, domineren ronde en golvende vormen. Het omringende park en het gebouw lopen daardoor vloeiend in elkaar over. Net als vroeger de badhuizen in de buurt wil het Noorderpark een ontmoetingsplek zijn.

De vakjury noemt het opvallende Noorderparkbad exemplarisch voor de enorme ontwikkeling die Amsterdam-Noord doormaakt. In het metselwerk van de eigentijds vormgegeven gevel herkent de jury een verwijzing naar de stijl van de Amsterdamse School. Waardering is er ook voor de regenafvoer, die in een metalen gordijn als een 'voile' om het bad is gedrapeerd.

'Regengordijn'
Ook de publieksjury is onder de indruk van het 'regengordijn', dat ervoor zorgt dat hemelwater kan worden gerecycled in het bad, maar dat vooral ook mooi is om te zien; ook bij vorst, als het wit wordt. Onder meer tegel- en metselwerk maken het Noorderparkbad volgens de publieksjury een sieraad voor de stad.

Alleen de inrichting van de kantine en de drank- en snoep­automaten doen volgens de publieksjury geweld aan het mooie ontwerp.

Voor de A.A.P. 2016 werden tien gebouwen genomineerd, waaronder de kantine van de tennisclub op IJburg, de nieuwe entree van het Van Gogh Museum en woningbouwcomplex De Titaan in de Kolenkitbuurt. Vorig jaar won het project Klushuizen in de Klarenstraat de prijs van de vakjury en het Artisplein die van de publieks­jury.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden