Noorder IJplas krijgt veilige parkeerplaats voor aal en stekelbaars

Tien betonnen korven met een gewicht van achterhonderd kilo per stuk moeten de vis in de Noorder IJplas in Amsterdam Noord voortaan beschermen tegen rovers als de snoek en de aalscholver.

De rifkorven hebben de vorm van een bijenkorfBeeld Rijkswaterstaat

Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft de zogeheten rifkorven deze week met behulp van een kraan geplaatst in de voormalige zandwinplas.

De maatregel volgt op de opening, in september van het vorig jaar, van de vispassage in de dam tussen de Noordplas en de Zuidplas. "We merken dat trekkende vis vaak even aarzelt bij de passage," vertelt ecoloog Tim Pelsma namens het waterschap. "Dat is voor roofvissen en visetende vogels het moment om toe te slaan."

Zwemmen, paaien, rusten
De betonnen korven moeten kleine treksoorten als glasaal en driedoornige stekelbaars een schuilplaats bieden. "Een veilige parkeerplaats," zegt Pelsma. "Van een tijdelijke proef in het Markermeer weten we dat de korven goed worden gebruikt."

De plaatsing van de korven is een nieuwe stap in de metamorfose van de Noorder IJplas tot een belangrijke plek voor de visstand in het Noordzeekanaal. Zo zijn er verbindingen gemaakt voor vissen, zodat ze in en uit de plas kunnen zwemmen, kunnen paaien en rusten.

Naast de aanleg van de vispassage is ook een doorsteek gemaakt tussen de Zuidplas en het Noordzeekanaal. Dat zorgt ervoor dat het water in de Zuidplas zouter is dan het water in Noordplas. Pelsma: "Vissen reageren op de afwisseling van zoet en zout water. Dankzij de vispassage kunnen we daar nu mee spelen."

Westelijk Havengebied
Door de vispassage een klein beetje open te zetten wanneer het waterpeil in de Noordplas hoger is, ontstaat een zoete stroom in de Zuidplas.
Dit wordt door de aanleg van een luwe zone versterkt. Op deze zoete lokstroom komen vissen af zoals de paling, die graag naar zoet water trekt om daar verder op te groeien of te paaien.

"Het moet uiteindelijk een visparadijs worden," zegt Pelsma. "Zowel voor soorten die van zoet en zout houden, zoals glasaal, schieraal, spiering en bot. Maar ook voor zoete soorten als snoek, snoekbaars, brasem en kolblei zal de plas een optimaal leefgebied zijn."

Behalve bij de Noorder IJplas zullen de rifkorven ook worden geplaatst bij de andere vispassages in de omgeving: het gemaal in Halfweg, de Oranjesluizen in Noord en de Madagascarhaven, de Minervahaven en de Neptunushaven in het Westelijk Havengebied.

Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden