Noord negeert verbod windmolens NDSM-werf

De deelraad van Noord heeft het bestemmingsplan voor windmolens bij de NDSM-werf goedgekeurd. Als de provincie zich tegen nieuwe windmolens blijft verzetten, wil de gemeente zich voor dit project tot de Raad van State wenden.

null Beeld anp
Beeld anp

De windmolens op het Cornelis Douwesterrein kunnen als breekijzer dienen om het verbod van de provincie Noord-Holland nieuwe windmolens te bouwen, te doorbreken. Ze zijn als 'kansrijk project' geselecteerd voor zo'n proefproces.

Nauwelijks weerstand
Wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) wil het aantal windmolens in de stad verdubbelen, maar daar zal niets van terechtkomen als de provincie voet bij stuk houdt. Met het vaststellen van het bestemmingsplan in de deelraad lokt de gemeente een reactie van de provincie uit. Die kan het bestemmingsplan met een aanwijzing buiten werking stellen, waarna de gemeente en het stadsdeel in beroep kunnen gaan bij de Raad van State.

Het stadsdeel en de gemeente weten zich daarbij gesterkt door de wetenschap dat de plannen nauwelijks weerstand hebben opgeroepen. Initiatiefnemer Martijn Pater vermoedt daarom dat het niet tot een confrontatie voor de Raad van State zal komen. Hij rekent erop dat de provincie bij zinnen zal komen, al was het maar omdat ook het rijk erop gebrand is de in het Energieakkoord overeengekomen hoeveelheid windenergie te halen.

Zes weken
Deze zomer moeten de provincies daarvoor de locaties aandragen. Ook het stadsdeel gaat ervan uit dat de provincie alsnog voor windmolens bij de NDSM-werf zal kiezen. Het stadsdeel heeft er dan ook meteen in een brief op aangedrongen dat de provincie het bestemmingsplan niet vernietigt, om het stadsdeel niet op kosten te jagen.

Noord-Holland heeft zes weken de tijd om met een aanwijzing te komen. Dat zou niet voor het eerst zijn. In Haarlemmermeer en Schagen werden windmolens al gebokkeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden