Noord-Korea ziet af van atoomwapens

PEKING - Noord-Korea heeft er vanochtend mee ingestemd zijn belangrijkste kernreactor binnen zestig dagen te sluiten. Uiteindelijk zal het Noord-Koreaanse programma om atoomwapens te vervaardigen worden ontmanteld, zegt Pyongyang.Dat is het resultaat van gesprekken van Noord-Korea met zijn vier buurstaten - China, Rusland, Zuid-Korea en Japan - en met de Verenigde Staten. De gesprekken worden gehouden in Peking.

Om na de sluiting van de kernreactor in zijn energiebehoefte te voorzien, ontvangt het land om te beginnen 50.000 ton stookolie, heeft de Chinese onderhandelaar Wu Dawei vanochtend gezegd. Als internationale inspecteurs bevestigen dat de reactor niet langer kan functioneren, krijgt Noord-Korea nog eens 950.000 ton stookolie.

Onder het akkoord valt ook de belofte van de VS de diplomatieke betrekkingen met Noord-Korea te herstellen. Ook zullen de twee landen onderhandelen over wederzijdse geschilpunten, zei Wu.

Handelsbelemmeringen

De Verenigde Staten hebben verder beloofd Noord-Korea uiteindelijk te zullen schrappen van de lijst met terreurstaten en de handelsbelemmeringen op te heffen - maar zonder daarvoor een tijdslimiet vast te stellen. Ook Japan en Noord-Korea zullen hun betrekkingen normaliseren.

Als de zestig dagen voorbij zijn, zullen de ministers van Buitenlandse Zaken van de zes betrokken landen elkaar ontmoeten, maar al op 19 maart komen hun afgevaardigden weer bijeen om te bezien of er schot zit in de zaak.

Behalve op de stookolie voor elektrische centrales kan Noord-Korea ook rekenen op voedselhulp en kunstmest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden