Noord-Korea weer stap dichter bij Strafhof

Vervolging van Noord-Korea door het Internationaal Strafhof (ICC) is weer iets dichter bij gekomen. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de Veiligheidsraad vandaag gevraagd te overwegen het Internationaal Strafhof (ICC) onderzoek te laten doen naar misdaden tegen de menselijkheid in Noord-Korea.

Kim Jong-un tijdens een bezoek aan het Noord-Koreaanse Volksleger in februari. Beeld reuters
Kim Jong-un tijdens een bezoek aan het Noord-Koreaanse Volksleger in februari.Beeld reuters

De voltallige Algemene Vergadering moet zich nu over de resolutie buigen. Als ook die instemt is het woord ten slotte aan de Veiligheidsraad. De Europese Unie en Japan stelden de resolutie op in reactie op het verschijnen van een onderzoeksrapport van de VN. In dat rapport wordt bericht over de omgang van de regering in Pyongyang met de mensenrechten van de Noord-Koreaanse inwoners.

Volgens de VN-onderzoekers doet de situatie in Noord-Korea wantoestanden 'in ieder ander land verbleken in duur, hevigheid en gruwelijkheid'. Noord-Korea zette de afgelopen tijd een grootscheepse diplomatieke campagne op touw om de resolutie in de wielen te rijden.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Beeld ap
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.Beeld ap

'Schandalige mensenrechtencampagne'

Vandaag stemden 111 landen voor de resolutie, 55 onthielden zich van stemming en 19 stemden tegen, inclusief China en Rusland die vetorecht in de Veiligheidsraad hebben. China had voor de stemming al aangegeven dat het dit geen goed idee vond. Peking heeft weliswaar genoeg van het stalinistische en geheimzinnige regime van Kim Jong-un in Noord-Korea, maar handhaaft er zoveel mogelijk goed contact mee.

De Noord-Koreaanse vertegenwoordiger reageerde vooraf aan de stemming boos op het initiatief. Vooral de Verenigde Staten kregen er van langs. 'De schandalige en onredelijke mensenrechtencampagne georganiseerd door de Verenigde Staten en zijn volgelingen, in hun poging om de staat en het sociale systeem (van Noord-Korea, red) te elimineren, dwingt ons niet langer te onthouden van het uitvoeren van kernproeven.'

Hiermee doelde de afgevaardigde op de sancties die het land eerder opgelegd kreeg vanwege proeven met kernwapens. 'De realiteit wijst uit dat het noodzaak is onze staatsmacht onderhouden om de rechten van onze mensen te beschermen', aldus Noord-Korea.

De Noord-Koreaanse afgevaardigde Choe Myong Nam tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Beeld ap
De Noord-Koreaanse afgevaardigde Choe Myong Nam tijdens de Algemene Vergadering van de VN.Beeld ap

Tegenresolutie

Cuba stelde nog een 'tegenresolutie' voor die het ICC brandmerkte als 'een politiek drukmiddel van machtige mogendheden tegen landen in ontwikkeling'. Veertig landen waren het daarmee eens, waaronder China en Rusland, maar de resolutie haalde het daar niet mee.

Een VN-onderzoekscommissie heeft eerder geconcludeerd dat er in Noord-Korea aanwijzingen zijn van uitroeiing, slavernij, moordpartijen, verdwijningen, marteling, seksueel geweld, gedwongen abortus, uithongering, deportaties en allerlei vormen van vervolging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden