Update

Noord-Korea voert omstreden kernproef uit

Noord-Korea heeft afgelopen nacht een omstreden kernproef uitgevoerd. Na bevestigingen van onder meer Zuid-Korea en de Verenigde Naties, heeft Noord-Korea dat nu zelf ook toegegeven. De Veiligheidsraad komt vandaag naar aanleiding van de test in spoedzitting bijeen.

Noord-Koreaanse militairen maandag bij hun legerbasis aan de oever van de Yalu-rivier bij de plaats Sinuiju, vlak bij de grens met China. Beeld afp
Noord-Koreaanse militairen maandag bij hun legerbasis aan de oever van de Yalu-rivier bij de plaats Sinuiju, vlak bij de grens met China.Beeld afp

Het regime meldt een kleinere versie van een nucleair mechanisme met een grotere explosiekracht te hebben gebruikt. De test is volgens Noord-Korea op een 'veilige en perfecte manier' uitgevoerd.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft de test veroordeeld. 'Het is een duidelijke en ernstige overtreding van de Veiligheidsraadresolutie'. De Amerikaanse president Obama noemt de test een enorme provocatie. Buurland Zuid-Korea spreekt van een 'gevaar voor de vrede'.

Beving
De proef kwam aanvankelijk naar voren in seismologische gegevens van de Amerikaanse geologische dienst USGS, die om 3.57 uur (Nederlandse tijd) een aardbeving met een kracht van 4,9 op de schaal van Richter registreerde in het noordoosten van Noord-Korea.

Ook het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap maakte melding van de 'kunstmatige beving'. Die wordt gelokaliseerd in de buurt van de plaats waar Noord-Korea gewoonlijk nucleair onderzoek uitvoert. Volgens Yonhap zou Noord-Korea de test maandag hebben aangekondigd bij de Verenigde Staten en China.

Dreigementen
Vorige week voerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry overleg met zijn Chinese ambtsgenoot Yang Jiechi over Noord-Korea's aanhoudende dreigementen. Bij die gelegenheid waren ze het erover eens dat een Noord-Koreaanse kernproef 'verdere consequenties' zou moeten hebben.

Screenshot van de website van de Amerikaanse geologische dienst USGS met het epicentrum van de beving. Beeld
Screenshot van de website van de Amerikaanse geologische dienst USGS met het epicentrum van de beving.

Pyongyang had de nucleaire test aangekondigd nadat de lancering van een Noord-Koreaanse langeafstandsraket, afgelopen december, een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tot gevolg had. Ook China, de enige belangrijke bondgenoot van Noord-Korea, stemde daarmee in. In de resolutie werden nieuwe strafmaatregelen tegen het land in het vooruitzicht gesteld.

'Voorbarig'
Ondanks de aankondiging van de kernproef bestempelden Noord-Koreaanse staatsmedia speculaties daarover de afgelopen dagen tot 'voorbarige gevolgtrekkingen'. Enkele weken geleden meldde het staatspersbureau KCNA nog dat met een nieuwe proef, de derde uit de geschiedenis van het land, 'een nieuwe fase' zou aanbreken 'in de anti-Amerikaanse strijd'.

Het communistische bewind voerde in 2006 zijn eerste kernproef uit. Drie jaar later had de tweede test plaats.

Een videostill van de lancering van de Noord-Koreaanse Unha 3-raket op 12 december. Beeld AP
Een videostill van de lancering van de Noord-Koreaanse Unha 3-raket op 12 december.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden