Noord-Korea voert de dreiging op

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Zuid-Koreaanse collega Lee Myung-bak in een telefoongesprek verzekerd dat de VS zijn land zal beschermen tegen een eventuele Noord-Koreaanse aanval. Foto EPA Beeld
De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Zuid-Koreaanse collega Lee Myung-bak in een telefoongesprek verzekerd dat de VS zijn land zal beschermen tegen een eventuele Noord-Koreaanse aanval. Foto EPA

SEOUL - Enkele uren nadat de VN-Veiligheidsraad de atoomproef van gisteren veroordeelde, heeft Noord-Korea vanochtend twee korteafstandsraketten afgeschoten. Gisteren vuurde Noord-Korea ook al drie raketten af, waarmee de dreiging van de nucleaire proef werd versterkt.

Zuid-Korea zal met onmiddellijke ingang deelnemen aan het door de Verenigde Staten geleide programma PSI, dat de verspreiding van massavernietigingswapens tegengaat. Zuid-Korea had tot dusver afgezien van deelname aan het Proliferation Security Initiative, omdat Noord-Korea waarschuwde dat te zullen beschouwen als 'een oorlogsverklaring'.

Maar na de atoomproef van gisterochtend, die volgens Russische deskundigen even krachtig was als de bommen die de Amerikanen in 1945 lieten vallen op Hiroshima en Nagasaki, houdt Zuid-Korea geen rekening meer met de gevoeligheden van Pyongyang.

De landen die deelnemen aan het PSI -programma voeren onder meer inspecties uit op schepen om het vervoer van onderdelen van nucleaire, biologische en chemische wapens te verhinderen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Zuid-Koreaanse collega Lee Myung-bak in een telefoongesprek verzekerd dat de VS zijn land zal beschermen tegen een eventuele Noord-Koreaanse aanval. Ook tegenover de Japanse premier Taro Aso benadrukte Obama de Amerikaanse veiligheidsgaranties.

De VS, Zuid-Korea en Japan werken aan een nieuwe VN-resolutie om Noord-Korea te straffen. Ze zijn daarbij afhankelijk van Rusland en China, die de kernproef ook sterk hebben veroordeeld, maar minder geneigd zijn tot harde maatregelen. De VN-Veiligheidsraad heeft verklaard dat de atoomproef 'een duidelijke schending' is van eerdere resoluties.

Noord-Korea meldt dat 'volk en het leger gereed zijn voor de strijd', mocht de VS besluiten het land binnen te vallen. Leider Kim Jong-il bezocht gisteren een militaire voorstelling, waarbij het lied 'Onze generaal is de beste' ten gehore werd gebracht, alsmede 'Het lied van de vrouwen van de kustartillerie'. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden