'Noord-Korea stopt verplaatsen raketten'

Noord-Korea lijkt te zijn gestopt met het verplaatsen van voertuigen die er uit zien als mobiele lanceerinrichtigen voor raketten. Dat meldden bronnen rond de Zuid-Koreaanse regering zaterdag, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

ANP/ Redactie
Een militair observatiepunt van Noord-Korea. Beeld epa
Een militair observatiepunt van Noord-Korea.Beeld epa

Eerder deze week verplaatste Noord-Korea telkens middellangeafstandsraketten en installaties in en uit een complex in de havenstad Wonsan. Dat was waarschijnlijk bedoeld om de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst bezig te houden.

Daarmee werd de oorlogsretoriek kracht bij gezet en de verwachting gewekt dat een nieuwe testlancering op handen was. Nu het land is gestopt met het verplaatsen, is de kans op zo'n test volgens Zuid-Korea kleiner.

Reusachtige vergissing
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, waarschuwde Pyongyang dat de verwachte lancering van een ballistische raket 'een provocatieve daad' en 'een reusachtige vergissing' zou zijn.

De raketten, die nog niet eerder zijn beproefd, hebben een bereik van naar schatting 2500 tot 4000 kilometer. De proef zou kunnen plaatsvinden rond komende maandag. De 15de april was de verjaardag van Kim Il-sung, de stichter van Noord-Korea en grootvader van de huidige leider Kim Jong-un. Zuid-Korea en Japan hebben de veiligheidsmaatregelen opgevoerd.

Onzulgvuldig
Kerry noemde een rapport van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst DIA, 'onzorgvuldig'. Over dat rapport ontstond donderdagavond opwinding, omdat de dienst volgens Amerikaanse media zou beweren dat Noord-Korea waarschijnlijk een kernwapen bezit dat met een ballistische raket kan worden gelanceerd. Het rapport was geheim, maar een Amerikaans parlementslid citeerde er een stuk uit zonder de hele context te kennen. Het kernwapen zou volgens DIA niet erg betrouwbaar zijn.

Het is onduidelijk waarop de conclusies zijn gebaseerd. Ook is niet bekend of bijvoorbeeld de geheime inlichtingendienst CIA de mening van DIA deelt. Kerry noemde het 'onzorgvuldig' om de suggestie te wekken dat het om 'een werkend en getest' wapen zou gaan. Ook het Amerikaanse ministerie van Defensie en Zuid-Korea namen afstand van de bewering.

Noord-Korea heeft sinds 2006 drie keer een ondergrondse kernproef gedaan. De laatste was in februari en leidde tot verscherping van de sancties tegen het bewind in Pyongyang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden