'Noord-Korea is maandag klaar voor lancering raket'

Amerikaanse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat Noord-Korea in de nacht van zondag op maandag in staat is een raket te lanceren. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens het communistische land gaat het om het afschieten van een satelliet maar andere landen zien het als een test van een langeafstandsraket.

redactie
Een foto van het Noord-Koreaans staatspersbureau uit 2015 waarop te zien zou zijn hoe Kim Jong-un toekijkt als een onderzeeër een raket afschiet. Beeld epa
Een foto van het Noord-Koreaans staatspersbureau uit 2015 waarop te zien zou zijn hoe Kim Jong-un toekijkt als een onderzeeër een raket afschiet.Beeld epa

Satellietbeelden van de lanceringsplek in Sohae zouden laten zien dat er afgelopen twee weken brandstof naar de plek is gebracht, zo meldt een denktank die Noord-Korea vanuit de Verenigde Staten in de gaten houdt. Het zou gaan om het vullen van tanks en nog niet van het tanken van de raket zelf. 'In het verleden leidden zulke werkzaamheden binnen één tot twee weken tot een lancering', aldus denktank 38 North. Op de satellietbeelden zou het lanceringsplatform niet goed te zien zijn omdat het is afgedekt.

Noord-Korea heeft zelf bij de Verenigde Naties gemeld dat er tussen 8 en 25 februari een lancering plaatsvindt. De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben vrijdag telefonisch overleg gevoerd over de vermoede Noord-Koreaanse voorbereidingen voor een proef met de ballistische raket. Zij zijn het erover eens dat zo'n test een 'provocerende en destabiliserende actie' zou zijn.

Uit de lucht schieten
Obama en Xi verklaarden tevens dat ze werken aan een gecoördineerd antwoord op de kernproef die Noord-Korea vorige maand heeft gehouden. Ze benadrukken dat ze niet accepteren dat Noord-Korea kernwapens heeft. Ondanks de eensgezinde taal zijn de twee landen het niet eens over de reactie op de Koreaanse provocaties. De Amerikanen willen strengere sancties terwijl de Chinezen willen overleggen.

De aankondiging dat Noord-Korea een langeafstandsraket gaat afvuren, lokte eerder deze week boze reacties van buurlanden uit. Japan dreigde de raket desnoods uit de lucht te schieten en tekende officieel protest aan. Zuid-Korea voorspelde dat de noorderburen een 'hoge prijs' zullen betalen als ze tot een lancering overgaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden