Noord-Korea heeft zijn skiresort bíjna af, nu de liften nog

Noord-Korea wil excentrieke toeristen lokken met een luxe skiresort in de Noord-Koreaanse 'Alpen'. Maar niet iedereen gunt het land zijn prestigeproject: Zwitserland kwam zijn deal voor levering van kabels en liften niet na en Zuid-Korea weigerde het aanbod om het skioord als locatie in te zetten voor de Winterspelen van 2018.

Masik Pass, het megalomane skiresort dat in opdracht van Kim Jong-un wordt gebouwd. Op de foto staan twee hotels in aanbouw. Beeld AP
Masik Pass, het megalomane skiresort dat in opdracht van Kim Jong-un wordt gebouwd. Op de foto staan twee hotels in aanbouw.Beeld AP

Eigenlijk zou Masik Pass aanstaande donderdag al geopend worden, op de 68ste verjaardag van de Koreaanse Arbeiderspartij. Maar het ambitieuze ski-project van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is nog lang niet af. De twee reusachtige hotels - één met 250 kamers, de ander met 150 - steken, na tien maanden arbeid, als betonnen geraamtes de lucht in. Ook de chalets, de ondergrondse parkeerplaats, het wooncomplex voor de werknemers, de bruggen die naar het skioord moeten leiden en het geplande pompstation zijn nog niet (helemaal) af.

De wegen zitten vol gaten en werknemers zijn druk in de weer met stenen, die in Noord-Korea nog gewoon op de ruggen van de iele werknemers worden verplaatst. De omgeving is niettemin prachtig. 'Een smalle weg naar Masik Pass (gesitueerd aan de oostkust van Noord-Korea, red.) loopt door het ruige en bergachtige landschap, langs kleine boerendorpjes en een weelderige begroeiing - schoonheid die onaangetast is gebleven door de moderne ontwikkeling', luidt de omschrijving van journalisten van persbureau AP, die recent een bezoek brachten aan het in aanbouw zijnde skicomplex.

Volgens Noord-Koreaanse media hebben de werknemers hun 'dagelijkse quota met meer dan tweehonderd procent verhoogd' om het skioord op tijd af te krijgen. De klok tikt. Als het aan Kim Jong-un ligt, zullen de eerste skiërs vanaf december - zodra de eerste sneeuw is gevallen - al de Noord-Koreaanse 'Alpen' afzoeven.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Trekpleister voor excentrieke toeristen
Vanwaar die haast? Noord-Korea is niet bepaald het eerste land waar buitenlanders op wintersport zullen gaan. En ook Noord-Koreanen zelf zijn geen fanatieke skiërs. De Noord-Koreaanse 'ski-official' Kim Tae Yong rekende AP voor dat van de 24 miljoen Noord-Koreanen zo'n 5.500 wel eens op de latten staan - dat is 0,02 procent van de populatie. Maar Kim Jong-un, zelf een fanatieke skiër (hij studeerde een tijd in Zwitserland, waar hij de finesses van de sport onder de knie kreeg) denkt liever niet in doemscenario's.

Hij heeft laten vallen dat hij gelooft dat Masik Pass een trekpleister zal worden voor de nationale elite en excentrieke toeristen. Bovendien zou het skiresort, in de opinie van Kim, een boost kunnen geven aan de (flink in het slop zittende) economie. Tot nu toe heeft het project echter vooral veel geld gekost. Een precies bedrag is niet bekend, maar wordt geschat op 'enkele honderden miljoenen'.

Analisten vermoeden dat het skiresort meer is dan een prestigeproject van de Noord-Koreaanse leider, die hiermee wil aantonen dat zijn land allesbehalve arm en geïsoleerd is. Noord-Korea zou, met Masik Pass, zijn zuiderburen willen imponeren. Die organiseren namelijk de Olympische Winterspelen van 2018. Voor Noord-Korea een mooi moment om te laten zien dat ze op het gebied van sport bepaald niet achterlopen op de rest van de wereld. Ski-chef Kim Tae Yong heeft al geopperd dat Masik Pass als locatie ingezet kan worden tijdens de Winterspelen - een aanbod dat door Seoul is weggewuifd.

Niet-geleverde skiliften
Het zit de Noord-Koreanen niet mee. Ze worden op meerdere fronten tegengewerkt in hun wens om een skiresort van wereldformaat te presenteren: afgelopen maand heeft de Zwitserse regering een deal om voor 7,7 miljoen dollar aan skiliften en kabels aan Noord-Korea te leveren gebroken als gevolg van nieuwe sancties die de verkoop van luxegoederen aan het land blokkeert. Een beslissing die door de Noord-Koreaanse media wordt bestempeld als 'een serieuze schending van de mensenrechten en discriminatie richting de Koreanen'.

Volgens Kim Jong-un zullen er dit jaar nog drie functionerende liften zijn. De AP-journalisten, die een bezoek brachten aan het terrein, schetsen een iets minder rooskleurig beeld: 'Twee simpele liften zijn geïnstalleerd, maar beiden werken niet.'

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden