Noord-Korea dreigt met aanval zuiden

De media in het noorden waarschuwden vandaag de internationale scheepvaart de wateren rond Noord-Korea te mijden. Foto EPA Beeld
De media in het noorden waarschuwden vandaag de internationale scheepvaart de wateren rond Noord-Korea te mijden. Foto EPA

SEOEL - Het blijft dreigementen regenen uit Noord-Korea, dat zich niet meer gebonden acht aan de wapenstilstand die in 1953 een eind maakte aan de Koreaanse oorlog.

Het regime in Pyongyang dreigde vandaag Zuid-Korea aan te vallen. Dit als straf voor Seoels besluit zich aan te sluiten bij een Amerikaanse initiatief dat Pyongyang beschouwt als een 'oorlogsverklaring'.

De media in het noorden waarschuwden vandaag de internationale scheepvaart de wateren rond Noord-Korea te mijden.

''Elke vijandige daad tegen onze vreedzame schepen geldt als een inbreuk op onze soevereiniteit. We zullen daarop antwoorden met een krachtige militaire aanval,'' aldus vanochtend een woordvoerder van het regime van Kim Jong-il.

Pyonyangs woede is gewekt door het besluit van Zuid-Korea, gisteren, zich aan te sluiten bij het Proliferation Security Initiative (PSI). Aangesloten landen verplichten zich schepen te doorzoeken waarvan de lading hen 'verdacht' voorkomt. Het Initiative, genomen toen George W. Bush aan de macht was, is vooral gericht tegen de handel in vernietigingswapens.

Zuid-Korea heeft lang geaarzeld zich erbij aan te sluiten, omdat in de praktijk vaak Noord-Koreaanse schepen worden doorzocht door Amerikaanse marineschepen. Deelname zou Pyongyang nodeloos provoceren, was lang de overtuiging in het zuiden.

Maar de twee Noord-Koreaanse kernproeven van deze week, gevolgd door het afschieten van raketten voor de korte afstand, ook vanochtend weer, hebben Seoel van mening doen veranderen.

''We moeten ons nu wel aansluiten bij het PSI,'' aldus gisteren Zuid-Korea's minister van Buitenlandse Zaken. ''Alleen dat kan Noord-Korea afhouden van het bezit van gevaarlijke wapens.''

Noord-Korea liet prompt weten dat het zich niet meer gebonden acht aan de wapenstilstand van Panmunjon uit 1953. Dit omdat het zuiden zich 'agressief' opstelt en 'daden van oorlog' voorbereidt tegen de noorderbuur. Daarmee schendt het de bepalingen van de wapenstilstand, aldus Pyongyang.

De situatie werd nog wat onheilspellender met de berichten dat Noord-Korea de kernreactor Yongbyon heeft opgestart, die in 2007 was gesloten.

De nucleaire installatie moet plutonium voor kernwapens gaan produceren. Amerikaanse satellieten zouden onder meer stoom hebben gezien bij Yongbyon, een mogelijk teken dat de fabriek weer in bedrijf is genomen.

Noord-Korea besloot vorige maand zijn kernwapenprogramma te hervatten. Aanleiding was de veroordeling door de Veiligheidheidsraad van de VN van de Noord-Koreaanse raketlancering op 5 april. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden