Noord kapt honderden bomen

Het oostelijk deel van het Volewijkspark dat inmiddels is opgeleverd. Foto Googlemaps Beeld
Het oostelijk deel van het Volewijkspark dat inmiddels is opgeleverd. Foto Googlemaps

AMSTERDAM - Stadsdeel Noord kapt honderden bomen om het Noorderpark in wording 'opener en transparanter' te maken. Onlangs zijn kapvergunningen verleend voor meer dan 450 bomen, voor eenzelfde hoeveelheid ligt een aanvraag klaar.

Stadsdeel Noord is bezig om het Volewijkspark aan de ene kant van het Noordhollandsch Kanaal en het Florapark aan de andere kant opnieuw in te richten, naar ontwerp van landschapsarchitect Adriaan Geuze van West 8.

In het westelijk deel van het Volewijkspark, tussen het Noordhollandsch Kanaal en de Nieuwe Leeuwarderweg worden bomen gekapt om plaats te maken voor een evenemententerrein.

Bomenbeschermer Ruud Repko heeft twijfels bij de toezegging dat eenzelfde hoeveelheid bomen wordt geplant. ''Misschien dat er extra dure bomen terugkomen, maar er blijven veel minder bomen over en complete biotopen worden vernietigd.'' Repko verwijst naar het oostelijke deel van het Volewijkspark dat al is heringericht en waar veel minder bomen staan dan voorheen.

Buikslotermeerpark

Vanaf 7 februari gaat ook het Buikslotermeerpark op de schop. Het meest onbekende park van Noord, met het 8 meter hoge Observatorium van kunstenaar Marinus Boezem, ligt tussen de ring A10 en de J.H. van Heekweg.

In het park worden nieuwe waterpartijen aangelegd, die als waterbuffer moeten dienen voor de Buikslotermeer. De waterkwaliteit zal worden verbeterd door de aanleg van een helofytenveld. Helofyten zijn rietplanten die het water zuiveren.

Stadsdeel Noord stelt dat de recreatieve functie van het park en de regels voor het uitlaten van honden ongewijzigd blijven. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden