Noord-Ierse regeringspartij ontvangt doodsbedreigingen

BELFAST - Prominente leden van de Noord-Ierse regeringspartij Sinn Féin zijn de laatste dagen opnieuw met de dood bedreigd. Zo kreeg het prominente partijlid Gerry Kelly via de politie te horen dat een extremistische organisatie hem binnen 24 uur wil doden. Het tv-station UTV berichtte zondag over de doodsbedreigingen.

Sinn Féinleider Gerry Adams ontving recent ook een dreigbrief, tijdens crisisonderhandelingen in de plaats Hillsborough. Het pro-Ierse Sinn Féin bereikte vrijdag een akkoord met de pro-Britse Democratische Unionistische Partij (DUP), waarmee het samen de regering van Noord-Ierland vormt.

Na tien dagen van moeizame onderhandelingen werden Sinn Féin de DUP het eens over het tijdstip van overdracht van de zeggenschap over politie en justitie van de regering in Londen aan Belfast. Dat moet in april gaan gebeuren.

De dreigementen aan het adres van Adams en Kelly werden geuit sinds donderdag. In het verleden bestookten extremisten in Noord-Ierland politici al vaker met dreigbrieven en -telefoontjes.

Het verstandshuwelijk tussen Sinn Féin en DUP kent nogal wat tegenstanders in Noord-Ierland. De overdracht van de bevoegdheden over justitie en politie naar Belfast betekende een belangrijke mijlpaal op de weg naar vrede en autonomie die sinds het Goede Vrijdagakkoord van 1998 is ingeslagen. Maar radicale elementen binnen de Noord-Ierse samenleving zijn het niet eens met de stappen die worden gezet. (ANP)

De Sinn Féin-kopstukken Gerry Adams (midden) en Gerry Kelly (links) tijdens een persconferentie in Belfast, Noord-Ierland. ANP Beeld
De Sinn Féin-kopstukken Gerry Adams (midden) en Gerry Kelly (links) tijdens een persconferentie in Belfast, Noord-Ierland. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden