Noord-Hollandse kinderopvang weigert niet ingeënte kinderen

Kinderopvang Berend Botje - groot in Noord-Holland - weigert niet-ingeënte kin­deren. Brancheorganisaties willen snelle invoering van verplichte vaccinatie.

null Beeld anp
Beeld anp

Kinderopvang Berend Botje laat vanaf 1 juli alleen nog kinderen toe die de BMR-prik (bof, mazelen, rodehond) hebben gekregen. "We hebben vooraf ouders geïnformeerd van wie we weten dat de kinderen niet zijn ingeënt," aldus directeur Gabi Alberts. "Sommigen gaan dat alsnog doen. Anderen reageerden boos."

Tot nu hebben tien ouders gezegd hun kinderen niet te zullen inenten. "Ouders vinden die keuze hún zaak en ze zijn niet van plan van mening te veranderen. Dat respecteren we, maar de veiligheid van alle kinderen en medewerkers is onze verantwoordelijkheid."

Berend Botje zegt dat het juridisch mogelijk is kinderen vanuit veiligheidsoogpunt te weigeren. Brancheorganisatie Kinderopvang steunt het bedrijf. "Kinderopvang is ook een bedrijfstak en mag nu eenmaal bedrijfseigen beleid voeren, net als elke andere onderneming," zegt woordvoerder René Loman.

Levensovertuiging
Eerder oordeelde de Raad van State dat kinderen mogen worden geweigerd als ze een risico voor anderen vormen, mits goed gemotiveerd.

Dat zo groepen worden uitgesloten van opvang vanwege religieuze redenen of levensovertuiging, verwerpt Loman. "Dit gaat niet om discriminatie, dit gaat om veiligheid. Baby's jonger dan 14 maanden, die nog niet kunnen zijn ingeënt, lopen nu veel risico."

In Nederland is nu gemiddeld 92 procent van de kinderen ingeënt, onder de grens van 95 procent die nodig is om de bevolking te beschermen. Loman: "Er zijn gebieden in Nederland waar het minder dan 60 procent is."

Op zijn beloop
Vereniging Boink, die ouders vertegenwoordigt, vindt de stap van Berend Botje 'moedig'. "Er zijn nu al tussen de 400 en 500 organisaties die bij aanmeldingen kinderen weigeren," zegt voorzitter Gjalt Jellesma. Hij hekelt de politiek, die het zo ver heeft laten komen. "De bal wordt te veel naar de kinderopvang gespeeld. Jonge kinderen zitten niet alleen op de opvang, ze lopen ook risico als ze buiten spelen, of in de ballenbak. De politiek moet de vaccinatiegraad vergroten."

In Den Haag ligt een wetsvoorstel dat moet regelen dat kinderopvangcentra niet-ingeënte kinderen makkelijker kunnen weigeren. "Die wet gaat alleen over de opvang," zegt Jellesma. "Maar het kan niet alleen in de kinderopvang worden opgelost. De politiek heeft dit vijf, zes jaar op zijn beloop gelaten."

Inenten stimuleren
Amsterdamse organisaties zijn niet van plan het voorbeeld van Berend Botje te volgen. "Inenten is niet het probleem van de kinderopvang," zegt het Amsterdamse Partou. "De discussie moet op een politiek en maatschappelijk niveau worden gevoerd. We begrijpen dan ook zeker wel waarom Berend Botje dit nu doet, al zijn we niet van plan het zelf te doen."

Kinderopvang Humanitas wacht de resultaten van een landelijk onderzoek af. Kinderen worden in elk geval niet geweigerd. "We houden wel bij wie is ingeënt. Als er onverhoopt een besmettelijke ziekte uitbreekt, willen we weten wie we moeten inlichten."

Opvang Kinderrijk zegt actief de ouders te stimuleren als kinderen niet zijn ingeënt. "We leggen het niet vast, dat mag niet volgens de wet, maar vragen het wel altijd aan ze."

Lees ook: Dit moet je weten over de mazelen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden