Noord-Holland bouwt 40.000 huizen bij voor Amsterdammers

Duizenden Amsterdammers verlaten de stad om elders in Noord-Holland goedkoper en groter te wonen. Ze drukken lokale woningzoekers uit de markt. Daarom komen er 40.000 huizen bij.

Michiel Couzy
null Beeld anp
Beeld anp

De stijgende huizenprijzen vormen een olievlek die zich vanuit Amsterdam over de regio en heel de provincie verspreidt. Veel Amsterdammers kunnen geen nieuwe woning in de stad meer betalen en kiezen ervoor om elders in Noord-Holland groter en goedkoper te gaan wonen.

Vorig jaar gingen 23.515 Amsterdammers elders in hun provincie wonen.

Vaak hebben ze hun huis in Amsterdam voor een leuke prijs verkocht en met hun overwaarde op zak drukken zij lokale woningzoekers uit de markt.

"Wij merken dat het voor onze mensen moeilijker is een huis te vinden, doordat Amsterdammers deze kant opkomen," zegt Jelle Beemsterboer, wethouder in Schagen.

"Wij vinden Amsterdammers natuurlijk erg aardig, maar het is niet de bedoeling dat onze mensen op een zolder blijven wonen of wegtrekken. Dat speelt wel, daarover word ik regelmatig aan­geklampt."

Niet in het groen
Dinsdag presenteren achttien gemeenten ten noorden van Amsterdam plannen om 40.000 woningen extra te bouwen en zo de druk op hun lokale woningmarkten te verlichten.

Deze woningen komen dan boven op de 20.000 huizen die al gepland waren in deze regio. Het is de bedoeling dat deze huizen, afhankelijk van inspraak en vergunningen, over drie tot zeven jaar klaar zijn.

Volgens Beemsterboer, die het woord voert namens deze gemeenten, gaat het vooral om nieuwbouw binnen de gemeentegrenzen, dus niet in het groen.

Bijvoorbeeld in de binnenstad van Alkmaar, of in de kanaalzone, waar nu nog oude bedrijfspanden staan. Ook in Hoorn, Heerhugowaard en Uitgeest is nog ruimte.

"Wij merken dat er veel vraag is naar binnenstedelijke woningen." Vooral voor Amsterdammers zijn deze plekken aantrekkelijk: groter en groener dan in de hoofdstad, met veel voorzieningen om de hoek.

Nieuwe files vermijden
De plannen voor extra woningen zijn, volgens Beemsterboer, een aanbod: 'Dit is wat wij kunnen'. Of die daadwerkelijk leiden tot woningbouw, hangt af van de gesprekken die moeten volgen met de provincie, het rijk en de metropoolregio Amsterdam.

De Noord-Hollandse gemeenten eisen wel betere verbindingen van het openbaar vervoer, om nieuwe files in de provincie te voorkomen. Op dit moment staat het verkeer vanuit Noord-Holland naar Amsterdam al regelmatig vast op de A7 en A8.

Maps4News Beeld Jg/Het Parool
Maps4NewsBeeld Jg/Het Parool

Uit de stad verhuisd

Vorig jaar verhuisden 23.515 Amsterdammers naar een plek elders in Noord-Holland. Daar kwamen ruim 14.000 Noord-Hollanders voor terug. Amstelveen is het meest in trek, die ontving 3540 Amsterdammers, gevolgd door Haarlem (2592) en Zaanstad (2588). Buiten de provincie was Almere in trek (2697).

Meer naar het noorden trok Alkmaar 534 Amsterdammers en Hoorn 366. Meer Amsterdammers vertrekken naar elders in het land dan er mensen naar Amsterdam komen. De stad groeit door geboorteoverschot en immigratie uit het buitenland. Vorig jaar kwamen 38.500 mensen hier naartoe, terwijl er ruim 25.000 emigreerden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden