Noord- en Zuid-Korea praten weer met elkaar

Kim Dae-jung, die Zuid-Korea van 1998 tot 2003 leidde, probeerde de betrekkingen tussen beide Korea's te verbeteren. Hij kreeg daarvoor in 2000 de Nobelprijs voor de Vrede. Foto EPA Beeld
Kim Dae-jung, die Zuid-Korea van 1998 tot 2003 leidde, probeerde de betrekkingen tussen beide Korea's te verbeteren. Hij kreeg daarvoor in 2000 de Nobelprijs voor de Vrede. Foto EPA

SEOUL - De betrekkingen tussen Noord- en Zuid-Korea lijken te ontdooien. Voor het eerst sinds het aantreden in Zuid-Korea van de conservatieve president Lee Myung-bak in februari vorig jaar zal er op hoog niveau tussen beide landen worden overlegd. Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vrijdag.

Een delegatie van Noord-Korea, die vrijdag de laatste eer heeft bewezen aan de dinsdag overleden oud-president Kim Dae-jung van Zuid-Korea, spreekt zaterdagmorgen met de Zuid-Koreaanse minister van Hereniging, Hyun In-taek. Het is nog onduidelijk of de delegatie ook een ontmoeting zal hebben met president Lee.

De relatie tussen beide landen is gespannen sinds Lee president werd. Hij stelt zich hard op tegen het communistische regime in Pyongyang en weigerde door te gaan met massale voedselsteun aan het noordelijke buurland zonder concessies van Noord-Korea.

Sinds begin dit jaar liep de relatie tussen beide Korea's steeds verder spaak. Dat kwam door een ondergrondse kernproef en een aantal raketlanceringen door Noord-Korea. Verder uitte dit land een reeks dreigementen aan het adres van Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten.

Deze maand kwamen de eerste signalen dat de verhoudingen verbeterden. Zo liet Noord-Korea een gevangen werknemer van het Zuid-Koreaanse bedrijf Hyundai vrij en heropende het land zijn grens met Zuid-Korea.

De dood van Kim Dea-jung vormde voor het gesloten Noord-Korea aanleiding om zes afgevaardigden naar Seoul te sturen. Ze legden vrijdag een rouwkrans bij een altaar buiten het parlement in Seoul. ''We zijn gekomen om onze droefenis te delen'', zo citeerde Yonhap delegatieleider Kim Ki-nam.

Kim Dae-jung, die Zuid-Korea van 1998 tot 2003 leidde, probeerde de betrekkingen tussen beide Korea's te verbeteren. Hij kreeg daarvoor in 2000 de Nobelprijs voor de Vrede. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden