Noord dokt voor Nibbixwoud

AMSTERDAM - Bewoners van stadsdeel Noord betalen al jaren te veel lokale belastingen. Dat komt doordat zij moeten meebetalen aan het onderhoud van wegen in het (grote) gedeelte van Noord-Holland dat ten noorden van het IJ ligt.Bewoners van Noord verenigd in het Initiatief Betaalbaar Wonen Amsterdam Noord (IBW-N) strijden hier al meer dan tien jaar tegen en hebben in de loop der tijd 25.000 bezwaarschriften ingediend. Zij vinden het vreemd dat zij als enige Amsterdammers moeten meebetalen aan het wegenonderhoud in Schagen, Schoorl of Nibbixwoud. Elk huishouden in Noord kost dat ongeveer 35 euro per jaar extra. De reden is dat stadsdeel Noord onder het grote hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier valt.

De andere inwoners van Amsterdam hoeven niet op een dergelijke manier mee te betalen aan het onderhoud van wegen die niet door het rijk of de provincie worden onderhouden.

Eind 2006 droeg de gemeenteraad PvdA-wethouder Lodewijk Asscher op vóór 1 januari 2008 een regeling te treffen met de provincie en het hoogheemraadschap. Dat is niet gelukt, want ook dit jaar betalen Noorderlingen meer dan andere Amsterdammers.

Volgens dagelijks bestuurder Harm-Jan van Schaik (CDA) heeft Asscher te laat actie ondernomen, maar de wethouder zegt dat de provincie en het hoogheemraadschap weinig aan de bestaande situatie wilden veranderen.

Toch ligt een akkoord voor volgend jaar in het verschiet. De gemeente Amsterdam zal dan het onderhoud van de wegen in Landelijk Noord (dat bij de gemeente Amsterdam hoort) voor zijn rekening nemen én jaarlijks zeven ton betalen aan het hoogheemraadschap om het ook dan nog dure wegenonderhoud op de rest van zijn grondgebied betaalbaar te houden.

De onderhandelingen zijn nog niet afgerond. Discussiepunt is onder meer de staat van de wegen in Landelijk Noord op het moment van overdracht. Ook moeten Asscher en Van Schaik nog afspreken wat het stadsdeel aan het wegenonderhoud zal meebetalen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden