Noord 'big spender' bij stadsdelen

AMSTERDAM - De afgelopen drie jaar hebben de bestuurders en de secretaris van het stadsdeel Amsterdam-Noord zestigduizend euro uitgegeven aan een cateringbedrijf. Ook werd voor meer dan honderdduizend euro gedeclareerd voor het gebruik van limousines vaneen taxibedrijf.

Dit declaratiegedrag is veel ruimer dan in andere stadsdelen. Dat blijkt uit de voorlopige antwoorden van het stadsdeel Noord op vragen van de fractie LeefbaarNoord. De bestuurders en de stadsdeelsecretaris ontvangen bovendien nog een vaste onkostenvergoeding. Daarnaast zijn er nog persoonsgebonden kosten die verband houden met zaken als dienstreizen.

Al drie jaar vraagt de Leefbaar Noord om alle declaratieposten te specificeren. Bovendien wil de fractie de bonnen zien. Vorig jaar gaven de bestuurders en de secretaris, ondanks alle kritiek, 36.000 euro uit aan taxi's.

Berry Paulussen van Leefbaar Noord is verontwaardigd. Het stadsdeel heeft hem over de afgelopen drie jaar desgevraagd alleen drie verzamelposten gegeven: taxikosten, cateringkosten, en representatiekosten.

Ook de representatiekosten, vorig jaar bijna zevenduizend euro, vindt hij hoog. In totaal declareerde het bestuur vorig jaar zestigduizend euro aan taxi's, catering en representatie. Paulussen:''Het lijkt er op dat het declaratiegedrag buitensporig is.''

Zo bleek dat de cateringkosten van de stadsdeelsecretaris over de afgelopen drie jaar ongeveer twintigduizend euro bedroegen. Paulussen: ''Het kan toch niet zo zijn dat de stadsdeelsecretaris voor 150 euro per week aan catering bestelt?'' In 2008 bleek dat het stadsdeelbestuur ruim zestigduizend euro had uitgegeven voor de luxueuze herinrichting van de werkkamers van de bestuurder Harm-Jan van Schaik (CDA) en stadsdeelsecretaris Linda Brasz.

De bestuurders en de secretaris van stadsdelen ontvangen doorgaans, aldus Duco Adema, voorzitter van het overleg van stadsdeelvoorzitters, een vaste onkostenvergoeding. Die bedraagt voor stadsdelen met meer dan 18.000 inwoners ongeveer zeshonderd euro bruto, of ruim 275 euro per maand netto. In Zuideramstel en in Zuid wordt dat bedrag ook uitgekeerd. Adema: ''Maar wij declareren verder niets. Geen taxi's. Wij gaan op de fiets.'' De woordvoerder van het stadsdeel Centrum: ''Voor ons geldt hetzelfde. Lunches en taxikosten zijn laag en vallen onder de vaste onkostenvergoeding. Iedereen gaat op de fiets.'' Hetzelfde geldt voor stadsdeel Zeeburg. Daar werd buiten de vaste vergoeding door bestuurders alleen in 2009 voor spoedzaken incidenteel gedeclareerd, in totaal 169 euro.

Bij de ver van het centrum afgelegen stadsdelen declareren bestuurders bij wijze van uitzondering ook wel taxikosten, zoals in Slotervaart en in Zuidoost. Maar die zijn volgens dewoordvoerdersgering en lopen niet in de duizendeneuro's.

Dat geldt niet voor het ook wat verder gelegen Geuzenveld-Slotermeer. De woordvoerder: ''Onze bestuurders doen alles op de fiets, en betalen de taxi uit hun eigen vaste vergoeding.'' In Oost-Watergraafsmeer wordt geen vaste vergoeding toegekend. Stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet: ''Wij declareren wel, maar sober. De kosten liggen vér onder het niveau van de vaste vergoeding. Dat is inclusief taxi's. Wij zijn heel sober.''

Het stadsdeel Noord komt volgende week met een toelichting enmet met antwoorden op de vragen van LeefbaarNoord. Het stadsdeel heeft verder geen commentaar en vindt dat het netjes heeft gehandeld. (TON DAMEN)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden