Nooit overlast, maar toch is coffeeshop Abraxas dicht

Coffeeshop Abraxas is dicht om een heel klein beetje drugs. Uitbater Erol Ardiç' broek zakt af

Paul Vugts
Op last van burgemeester Van der Laan is de coffeeshop dichtgetimmerd. Beeld Klaas Fopma, www.klaasfopma.nl
Op last van burgemeester Van der Laan is de coffeeshop dichtgetimmerd.Beeld Klaas Fopma, www.klaasfopma.nl

Vijfentwintig jaar lang waren geen noemenswaardige misstanden geconstateerd in de forse coffeeshop Abraxas op de hoek van de Jonge Roelensteeg en de Nieuwezijds Voorburgwal, hartje binnenstad.

Dat erkent ook de gemeente. Geen gedoe met harddrugs, geen overlast.
'Sterker nog: de politie heeft me zelf bevestigd dat er sinds onze komst geen straatroven meer zijn in de steeg, er geen gestolen spullen meer worden gevonden en het er niet meer stinkt naar urine,' zegt eigenaar Erol Ardiç.

'Wij hebben altijd iemand voor de deur staan die de boel in de gaten houdt en zorgt dat geen gasten onder invloed van harddrugs of alcohol binnenkomen.' Toch is deze week zijn zaak dichtgetimmerd.

Op 22 januari deed het Horeca Interventie Team (Hit) van de politie een routinecontrole. In het kluisje van een medewerkster achter de balie lag haar tas met daarin een wikkel met 0,49 gram cocaïne en een zakje met 1,23 gram MDMA.

Een 'handelshoeveelheid' harddrugs, volgens de letter van de wet. 'Ter handhaving van de openbare orde' heeft de burgemeester planken tegen de gevel laten schroeven. Een kort geding bood geen soelaas: de regels zijn duidelijk en de burgemeester mocht zijn bevoegdheid gebruiken, oordeelde de rechter.

Buitenaf
Eigenaar Erol Ardiç' broek zakt af, zegt die. 'Vijfentwintig jaar maak ik me zorgen om problemen van buitenaf - van foute klanten of zo. Nu nekt me dit gedoe door een meisje uit Italië dat hier net drie weken werkte en dat vergeten was dat beetje drugs thuis te laten dat nog in haar tas zat. Moet ik al mijn personeel fouilleren of zo? Volgens mij mag dat helemaal niet. Ik heb haar op staande voet ontslagen, maar het was te laat.'

In Abraxas werken altijd zeven of acht personeelsleden, zegt Ardiç, vijfentwintig tot dertig man in totaal.

Doordat het volgende week reces is, kan Ardiç pas de week daarna op het stadhuis gaan praten over eventuele heropening.

Schilderen
'Na die vijfentwintig jaar zonder enig probleem, moet ik zwaar boeten en dreig ik hier aan onderdoor te gaan,' zegt Ardiç. 'Door die vieze harddrugs waarvan ik altijd al zo'n fel tegenstander geweest ben. Iedereen die hier werkt, heeft onze huis­regels gelezen die harddrugs verbieden. We houden streng toezicht. Ik zou echt niet weten wat ik meer had kunnen doen.'

Kunstenaars komen dit weekeinde de houten platen beschilderen die de gevel ontsieren, om het pand en de steeg een minder somber uiterlijk te geven. Club NL, buurman aan de Nieuwezijds, opent de deuren voor de schilders - voor als het zou regenen, bijvoorbeeld.

'Buren, andere ondernemers hier: iedereen biedt hulp aan,' zegt Ardiç.
'Mij kan dit dus ook gebeuren', zei de man van de sushibar. Zo is het. Zó'n beetje drugs en alles gaat kapot.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden