Nooit meer op skeelers de IJtunnel in

Duizenden skeelers wachten na het ongeluk in de IJtunnel totdat het parcours weer wordt vrijgegeven. In 1999 raakten 44 skeeleraars gewond bij de afdaling naar de tunnel. Foto ANP Beeld
Duizenden skeelers wachten na het ongeluk in de IJtunnel totdat het parcours weer wordt vrijgegeven. In 1999 raakten 44 skeeleraars gewond bij de afdaling naar de tunnel. Foto ANP

25 jaar geleden was de eerste Dam tot Damloop. Komend weekeinde is de jubileumeditie. Er waren bijzondere momenten in een kwarteeuw Damlopen. Het verliep niet altijd vlekkeloos. In 1999 raakten 44 skeeleraars gewond in de afdaling naar de IJtunnel.

Het was zo goed gegaan in 1998. Skeeleren werd een populaire sport. En zoals altijd probeerde de organisatie van de Dam tot Damloop te vernieuwen. Behalve hardlopers en fietsers mochten ook skeeleraars in dat jaar meedoen aan het evenement. Vooraf werd gewaarschuwd dat alleen geoefende deelnemers mochten meedoen. Het werd een groot succes.

Zo groot, dat een jaar later het aantal inschrijvingen explosief steeg. In plaats van 1500 bonden in 1999 liefst 3900 mensen de wieltjes onder. De tocht zou minimaal een half uur duren. Ze vertrokken vóór de hardlopers en fietsers, waren de eerste groep die het parcours van de Damloop mocht betreden. Het mooiste gedeelte van de tocht, de IJtunnel, kwam al snel in beeld. Met zo'n zestig, zeventig kilometer per uur zoefden professionals, maar ook minder geoefende skeeleraars de open buis in. En daar ging het mis.

Eén deelnemer viel. Mensen probeerden te remmen, maar botsten op elkaar. Ze konden het evenwicht niet meer bewaren en namen anderen mee in hun val. Ze lagen gewond verspreid over het net geasfalteerde en erg gladde wegdek. Schaafwonden aan benen, billen en armen. Sommigen werden afgevoerd met een gebroken pols, enkel, arm of been.

44 skeeleraars met ernstige verwondingen vertrokken per ambulance naar het ziekenhuis. Acht werden er opgenomen en pas later ontslagen. De groepen die richting IJtunnel reden zouden te groot zijn geweest. Ooggetuigen hoorden gegil en geschreeuw van mensen die niet wisten hoe ze moesten stoppen. De EHBO zou te laat gekomen zijn.

Een jaar na het incident bleek na evaluatie dat de organisatie van de Damloop niets te verwijten viel. Elke skeeleraar was van tevoren geadviseerd beschermende kleding te dragen. En er was benadrukt dat ongeoefende deelnemers beter niet mee konden doen.

Toch kreeg het ongeluk een staartje voor Le Champion. De vereniging voor letselschadeslachtoffers klaagde de organisatie namens een aantal gewonde deelnemers aan. De rechtszaak liep jaren, maar werd uiteindelijk in het voordeel van de Damlooporganisatie beslecht. De skeelertocht kreeg geen vervolg meer. Le Champion ging voor safe en zette ervoor in de plaats een wandeltocht op het programma. (MARTINE VAN DEN HEUVEL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden