Plus

Nooit meer naar de plasticbak? Dat is nog de vraag

De nieuwe scheidingsinstallatie van afvalbedrijf AEB gaat papier, plastic en metaal uit het huisvuil vissen. Maar de vraag is of die het beter gaat doen dan brave maar weinig effectieve burgers.

De nieuwe scheidingsinstallatie van het AEB in de Australiëhaven kan 40.000 kilo afval per uur verwerken. Beeld Charlotte Odijk

Het Afval Energie Bedrijf (AEB) begint eerst maar eens met testen of alle lopende banden, sensoren en elektronische ogen goed werken. Over enkele weken dragen de bouwers BAM en Banzo de installatie over aan AEB, waarna het echte werk kan beginnen.

Uiteindelijk kan de scheidingsinstallatie maar liefst 300.000 ton huisvuil per jaar verwerken, 40.000 kilo per uur. Zo'n 70.000 ton grondstoffen komt er straks jaarlijks aan de achterkant weer uit, in negen stromen.

Verder blijft 115.000 ton aan 'organische natte fractie' achter, met daarin behalve etensresten ook veel kleine snippers papier en plastic. Die gaat AEB voorlopig verbranden, maar er wordt nog gedacht over nieuwe installaties die hieruit meer grondstoffen kunnen maken, en bijvoorbeeld groengas.

Plasticmix
Concreter zijn de plannen voor twee andere installaties die de stroom folies en harde kunststoffen nog verder opwerken naar zuivere, waardevolle grondstoffen. Zeker dan leidt de scheidingsinstallatie tot gerecycled plastic van een betere kwaliteit.

Vorige week waarschuwde het CPB dat plasticscheiding door burgers thuis nu nauwelijks milieuwinst oplevert. Het apart opgehaalde plastic wordt in de Rotterdamse haven verwerkt tot een mix van verschillende plasticsoorten die maar heel beperkt bruikbaar is voor het maken van nieuwe plastics. Daardoor is de waarde van deze mix minimaal.

Verder ligt de nadruk vooralsnog op het inzamelen van zo veel mogelijk plasticafval waardoor zich grote voorraden van deze mix opbouwen, die soms zelfs alsnog eindigen in de verbrandingsoven.

Al met al is de CO2-winst beperkt: hooguit 0,15 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot wordt uitgespaard door het scheiden van plastic.

AEB verwacht dat de scheidingsinstallatie deze bezwaren deels kan ondervangen. De zogeheten nascheiding, dus afvalscheiding nadat het is opgehaald, zal meer hoogwaardige plasticsoorten opleveren, verwacht Paul Koolbergen van AEB.

Maar het CPB is niet zo optimistisch. Bij het vorige week verschenen zeer kritische onderzoek is niet naar 'nascheiding' gekeken, benadrukt CPB-onderzoeker Annemiek Verrips. Maar ook het door burgers thuis gescheiden plastic gaat in de Rotterdamse haven wel degelijk nog door een scheidingsinstallatie, zegt zij.

"Het probleem blijft dat een groot deel eindigt als een plasticmix waar je maar weinig mee kunt. Het zijn heel diverse plastics, met allerlei additieven, kleuren en eigenschappen. Of denk aan verpakkingen waar meerdere soorten plastic in zijn verwerkt. Met nascheiding los je dat probleem niet op."

Kilo's of kwaliteit
"Misschien als het lukt om de technologie beter te maken?" Gerichter inzetten op die plasticsoorten die zich waardevol laten hergebruiken kan ook helpen. "Nu wordt gestuurd op kilo's en niet op kwaliteit." Dat geldt ook voor de scheidingsinstallatie. "Je kunt die lopende band ook langzamer zetten waardoor het resultaat beter wordt."

Maar het AEB werpt tegen dat het huisvuil in Amsterdam straks binnen twee tot drie dagen door de scheidingsinstallatie gaat.

Het door huishoudens zelf gescheiden plastic, uit zogeheten bronscheiding, ligt op weg naar de Rotterdamse haven lange tijd op een grote hoop, legt Koolbergen uit.

Daardoor klinkt het in en verweert het waardoor de verschillende plasticsoorten nauwelijks nog uit elkaar te halen zijn.

Behalve de machinale nauwkeurigheid heeft de scheidingsinstallatie het voordeel dat die veel grotere hoeveelheden plastics apart houdt. In de stad levert afvalscheiding alleen al weinig op doordat de bewoners thuis weinig ruimte hebben voor aparte afvalbakken.

Met de scheidingsinstallatie denkt AEB vijftien keer zoveel plastics binnen te halen als alle Amsterdammers nu samen apart houden. De installatie is dan ook broodnodig om de afvalscheiding op te stuwen. Die blijft al jaren hangen onder de dertig procent en moet in 2020 rond de 65 procent uitkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden