Nooit eerder zoveel vrouwelijke burgemeesters

Het aantal vrouwelijke burgemeesters blijft stijgen: Femke Halsema wordt de 99ste vrouw die burgemeester is.

Femke Halsema. Beeld anp
Femke Halsema.Beeld anp

Vorig jaar telde Nederland 81 vrouwen in het hoogste gemeentelijke ambt. Dat was al het hoogste aantal ooit, zocht het ambtenarenblad Binnenlands Bestuur uit.

Nu zijn het er 99, blijkt uit een overzicht op de website van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Daarop staan alle burgemeesters, zowel vast als waarnemend. De lijst is actueel; ook Halsema staat er al bij. In totaal telt Nederland 393 burgemeesters.

Glazen plafond
Het glazen plafond begint barsten te vertonen. "Jazeker, het aantal vrouwen stijgt behoorlijk." zegt Ruud van Bennekom, directeur van het het burgemeestersgenootschap.

Twee jaar geleden was nog minder dan een kwart van de burgemeesters vrouw. Onacceptabel, zeggen huidig burgemeester van Delft Marja van Bijsterveldt en VVD-senator Annemarie Jorritsma in een opiniestuk in Binnenlands Bestuur.

Hun kritiek heeft kennelijk vruchten afgeworpen: 35 procent van de door de Kroon benoemde burgemeesters is vrouw.

Inhaalslag
Limburg spant wat dat betreft de kroon. De helft van het aantal burgemeesters daar is vrouw, mede door toedoen van de Limburgse commissaris van de Koning Theo Bovens.

Hij begon een inhaalslag toen bleek dat de provincie juist achterliep. En hoe meer vrouwelijke burgemeesters in een provincie, des te vaker solliciteren vrouwen er naar de functie, weet Van Bennekom. "Vrouwen weten waar ze moeten zijn," zegt hij.

Uit cijfers die hij heeft verzameld blijkt dat onder burgemeesters van D66- en GroenLinks-huize de meeste vrouwen zijn te vinden. Van de 25 burgemeesters die D66-lid zijn, is 26 procent een vrouw, bij GroenLinks is 33 procent vrouw op een totaal van negen GL-burgemeesters.

Onder de elf burgemeesters van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) is geen enkele vrouw te vinden. Bij de ChristenUnie is 15 procent van haar burgemeesters vrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden