Update

Nooit eerder zoveel Michelinsterren in Amsterdam

Bij de uitreiking van de Michelinsterren is Librije's Zusje in Amsterdam de grote winnaar: binnen zes maanden na de opening verdiende het twee sterren. In totaal kregen Amsterdamse restaurants 20 Michelinsterren: niet eerder werd Amsterdam zo goed beoordeeld door de keurmeesters van Michelin.

Librije's Zusje.Beeld Het Parool

Geen enkel Amsterdams sterrenrestaurant verloor een ster: de lijst van vorig jaar werd aangevuld met drie nieuwkomers.

De twee sterren voor Librije's Zusje zijn een grote verrassing: het restaurant in het Waldorf Astoria Hotel op de Herengracht is pas sinds dit jaar open. Chef-kok Sidney Schutte werkt een half jaar in de Amsterdamse vestiging van De Librije, het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle.

Sazanka, het teppanyakirestaurant in het Okura, kreeg een eerste ster, zodat in het Okura Hotel nu, met ook Ciel Bleu en Yamazoto, maar liefst vier van de zestien Amsterdamse Michelinsterren voert. Ook andere Amsterdamse hotels scoren goed, met sterrenrestaurants in Hotel de L'Europe, The Dylan, Barbizon Palace en het Amstel Hotel.

Ook Restaurant Sinne op de Ceintuurbaan, zaterdag nog in Het Parool gerecenseerd met een 7,5, kreeg een eerste Michelinster. Dat maakt dat Amsterdam nu alles bij elkaar 20 sterren voert - dat zijn er meer dan ooit.

Het is het 110de jaar dat Nederlandse restaurants door de bandenfabrikant worden beoordeeld - eerder in de Beneluxgids en sinds 2007 met een eigen rode boekje.

Ondanks het feit dat er de laatste jaren hier en daar wordt getwijfeld of de papieren gids van de bandenfabrikant nog wel bij de tijd is, wordt Michelin toch nog beschrouwd als de grootste autoriteit op het gebied van lekker eten. 'Anoniem, professioneel en onafhankelijk' is het devies.

Amsterdamse sterrenrestaurants

1. Librije's Zusje (**) in het Waldorf Astoria met chef Sidney Schutte

2. Bord'Eau (**) in hotel de l’Europe met Richard van Oostenbrugge

3. Ciel Bleu (**) in het Okura met Onno Kockmeijer aan het roer

4. &Samhoud Places (**) van Moshik Roth

5. Aan De Poel (**) in Amstelveen

6. Bridges The Grand (*) waar Joris Bijdendijk onlangs het stokje doorgaf aan Bobby Rust om zelf de keuken van RIJKS te gaan bestieren

7. Lastage (*) aan de Geldersekade van Rogier van Dam

8. Vinkeles (*) in The Dylan van Dennis Kuipers

9. La Rive (*) in het Amstelhotel onder leiding van Rogér Rassin

10. Vermeer (*) onderdeel van Barbizon Palace, onder leiding van Chris Naylor

11. Yamazato (*) in het Okura met chef Masanori Tomikawa

12. Ron Gastrobar (*) van Ron Blaauw

13. Sinne (*) aan de Ceintuurbaan met aan het roer de Zweedse chef Alexander Ioannou

14. Sazanka (*) in het Okura

15. Le Restaurant (*) van Jan de Wit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden