Schuim

'Nooit denken: ik ben goed bezig, want er is altijd Shane Kluivert'

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de FlavorFlav Top 100.

André van Duin (2, Heel Holland Bakt), Henk Jan Beltman (3, Tony's Chocolonely) en Jonnie en Thérèse Boer (1, De Librije). Van Duin: 'Vanmiddag at ik nog zuurkoolschotel' Beeld Schuim

Er zijn prijsuitreikingen, daarvan weet je vooraf: dat wordt chaos. Drank, jolig, duurt lang. Hoogtepunten in deze discipline zijn de Beau Monde Awards, de Effies en zeker ook de FavorFlav Top 100.

Vorig jaar zei gastheer Ruben Nicolai zo rond nummertje 30: "We hoopten nog zo de top 10 te halen voordat iedereen stomdronken is. Daar moet ik op terugkomen."

Ik verheug me.

Het meisje van de gastenlijst zegt dat ik in wijk 3 zit. "Kunt u dat onthouden?"

Ik ga ervanuit van wel.

In BAUT is een hartelijk welkom met wijn, cocktails en broodjes buikspek. Inhouden, Hans, inhouden. Straks verzorgen zeven topchefs ieder een gang. In de woorden van culinair expert Joosje Noordhoek: "Als je hier een bom gooit, is het afgelopen met deze stad."

Ik vind mijn plekje in wijk 3. De sjaak van de avond is Jan Jaap van der Wal. Hij opent met 100 tot 76. "We kennen het klappen van de zweep. We vroegen ons al af hoe we de aandacht konden vasthouden. Dat heeft welgeteld één minuut geduurd."

Nummer 100 is Anouk Snelders van de Food Health Wall: seizoensgebonden, vegetarische hapjes uit de muur. Enter applaus nummer één. Enzovoorts. Na 76 komen nieuwe flessen wijn op tafel.

Tegenover me zitten toevallig Vjeze Fur, van de Jeugd van Tegenwoordig en tegenwoordig op Instagram.

Even een sportvraag. Hoe voelt hij zich, nu hij de eerste shifting heeft overleefd?

Fur: "Nu ben ik allang blij. Nu ben ik hier niet meer voor de grap. Nu doe ik het beter dan Ekoplaza."

Dan blok 75 tot 51, je gaat toch met zo'n jongen meeleven.

We tellen af, we klappen, een schuin oog naar mijn overbuurman. Hij draagt een pyjama, zie ik nu.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Ook dit blok overleeft hij en er is nieuwe spijs en drank.

Het volgende blok. Julius Jaspers komt voorbij, Samuel Levie, de Allerhande en zelfs het wijnhuis (nr. 35) dat de wijnen vanavond sponsort. Dan ben je een hele grote.

Mijn man haalt de laatste 25, voortdurend de telefoon in de aanslag. Wat gaat er door hem heen?

Fur: "Spanning en excitement en ongeloof."

Zijn manager: "Slecht bereik hier."

We gaan van 25 naar 11 en het hoofdgerecht. Dan, organisator Marcus Polman: "Op nummer 22, in de categorie new kid on the block. Het grappigste wat we hebben gezien op Instagram. Vjeze Fur! Kijk hem smilen!"

Ik zie het.

Op nummer 19 staat trouwens Shane Kluivert. Van der Wal: "Nooit denken: ik ben goed bezig, want er is altijd Shane Kluivert."

De top 10 dan. De spanning aan mijn tafel is er wel vanaf.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat FlavorFlav Top 100
Waar BAUT, Spaarndammerstraat
Wie Marcus Polman, Jan Jaap van de Wal, Vjeze Fur, Jonnie en Thérèse Boer, André van Duin, Joris Bijdendijk, Schilo van Coevorden
Wanneer maandag 19 november, 18.30 tot 24.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans at bloedworst met kippenlever, port en zuring - van die Fransman Alain Caron natuurlijk

Presentator Jan Jaap van der Wal: 'Iemand met een hazenlip uitnodigingen voor FavorFlav...' Met organisator Marcus Polman Beeld Schuim
Chef Joris Bijdendijk, winnaar vorig jaar, en cocktailqueen Tess Posthumus (11). Van der Wal: 'Wacht maar tot Shane Kluivert in de cocktails gaat' Beeld Schuim
Manager Rosa Vermeij en instagrammer Freddy Tratlehner (22, Vjeze Fur). Zo heet hij toch niet echt? 'Nee, ik heet Alfred' Beeld Schuim
Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden (4, Maris Piper) zetten kooiduif op het menu, maar serveren een (matige) burger. 'Laten we lol hebben. 'It's just food' Beeld Schuim
Chef Schilo van Coevorden (12, Taiko) en wijnschrijvert Esmee Langereis (58): 'Life's too short to drink vieze wijn' Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden