'Nooit afspraken gemaakt over oproepen gebed Westermoskee'

Als de Westermoskee gebedsoproepen wil doen, zou dat mogen. Hier zijn volgens de voorzitter van de moskee Muhettin Aydin nooit afspraken over gemaakt.

Tom Kieft
De VVD'ers beweren dat de gebedsoproepen in strijd zouden zijn met eerder gemaakte afspraken. Beeld anp
De VVD'ers beweren dat de gebedsoproepen in strijd zouden zijn met eerder gemaakte afspraken.Beeld anp

'We willen eerst in goed overleg met de buurt," zegt Aydin. Hij is sinds de zomer al in gesprek met de Vereniging van Eigenaren van het naburige wooncomplex over de wens van de moskee om regelmatig versterkte gebedsoproepen te laten klinken. Binnenkort zou de eerste buurtbespreking plaatsvinden.

"Op dit moment is het niet meer dan een wens," benadrukt hij. "Tijdens de buurtgesprekken moet blijken of de buurt ervoor openstaat. Daarna kunnen we het hebben over hoe vaak en hard het gebed kan worden versterkt. Maar zover zijn we nog lang niet."

Grondwet
Dat er in het verleden afspraken zouden zijn gemaakt dat de moskee geen gebedsoproepen mag doen, komt voor Aydin uit de lucht vallen. "Ik heb nog nooit iets over een dergelijke overeenkomst gehoord," zegt hij. "Sterker nog, grondwettelijk mag iedere moskee in Nederland gebedsoproepen doen."

In het officiële convenant, waarin de richtlijnen van de moskee in 2006 staan vastgelegd, staat ook niets over de gebedsoproepen vermeld. Gert Jan Neerhof van de VVD-fractie had samen met de fractievoorzitter van zijn partij Marja Ruigrok bezwaar gemaakt tegen de wens van de moskee. De VVD'ers beweren dat de gebedsoproepen in strijd zouden zijn met eerder gemaakte afspraken.

Waar die afspraken zijn opgetekend, is niet duidelijk. "Ik was destijds betrokken bij de besprekingen, maar dat is inmiddels tien jaar geleden," zegt Neerhof een reactie. "Waar het staat weet ik niet."

Lees ook: Jurist: 'Verbod op gebedsoproep moskee in strijd met de wet'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden