Update

Noodweer treft vooral oosten en noorden

Op het terrein van het festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde vielen vier gewonden toen windhozen podiumtenten die werden opgezet, omver bliezen.Twee tentenbouwers nemen de schade op. Een van de bouwers raakte bij het noodweer gewond. Foto ANP Beeld ANP
Op het terrein van het festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde vielen vier gewonden toen windhozen podiumtenten die werden opgezet, omver bliezen.Twee tentenbouwers nemen de schade op. Een van de bouwers raakte bij het noodweer gewond. Foto ANPBeeld ANP

DE BILT - Het noodweer dat maandagmiddag over het land trok heeft vooral het oosten en noorden van Nederland getroffen. Het festivalterrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde veranderde in korte tijd in een puinhoop. Windstoten vernielden twintig tenten op het terrein. In Groningen viel in een kwartier tijd 44 mm regen waardoor wateroverlast ontstond. Verder hadden de provincies Drenthe en Limburg te kampen met schade door het zomerse noodweer.

Het KNMI waarschuwde 's ochtends al voor extreem weer met kans op zware onweersbuien en windstoten tot 100 kilometer per uur. Het gebied van buien en wind trok rond 10 uur Zuid-Limburg binnen. In korte tijd kwamen bij de Limburgse meldkamers meer dan 150 meldingen binnen van onder meer wateroverlast, ondergelopen kelders en omgewaaide bomen. Op de A76 blies de storm twee vrachtwagens om.

Zwarte Cross
De Achterhoek werd het zwaarst getroffen. Op het terrein van het festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde vielen vier gewonden toen windhozen podiumtenten omver bliezen. Het festivalterrein lag vol verwoeste tenten, omgewaaide hekken en ander materiaal dat willoos door de wind was verspreid. ''Het was heftig'', zei organisator Ronnie Degen. ''De lucht kleurde groen en wolken schoven over elkaar heen'', aldus Degen. Ook de grootste tent die plaats biedt aan 8000 mensen is verwoest. De tent was bestand tegen windkracht 11.

De organisatie is druk bezig de schade in kaart te brengen en overlegt met onder meer leveranciers en verzekeraars. Ze hoopt dinsdag meer duidelijkheid te krijgen over het al dan niet doorgaan van het festival. Donderdag is de opening gepland.

In het nabijgelegen Vragender kwam een deel van de kerktoren op een café terecht. Ook in andere plaatsen in de Achterhoek, zoals Aalten, Winterswijk, Ulft en Groenlo vielen bomen op de weg en ontstond schade. Van het dak van het station in Hengelo (Overijssel) woei dertig tot veertig meter dakbedekking. Een deel kwam op de bovenleiding terecht.

In Drenthe hadden politie en brandweer het druk met meldingen over vooral wateroverlast. Met name in Klazienaveen, Ruinen en Peize liepen kelders onder. In Roden bezweek het dak van een winkel onder het regenwater.

Bij de brandweer in Groningen kwamen in enkele uren tijd honderden meldingen binnen van omgewaaide bomen en ondergelopen huizen en wegen. De brandweer had het op een gegeven moment zo druk dat mensen werden opgeroepen alleen nog 112 te bellen als er sprake was van een noodgeval. In het Universitair Medisch Centrum Groningen dreigde een ruimte met patiëntendossiers onder te lopen. Het dak van een bedrijfspand op industrieterrein Westerpoort in de stad Groningen stortte in. In een school in Ten Boer en in een boerderij in Lageland sloeg de bliksem in, waardoor brand ontstond.

Verzekeraar Interpolis heeft maandag ruim vijfduizend schademeldingen van particulieren ontvangen als gevolg van het noodweer van de afgelopen dagen. De schade loopt waarschijnlijk in de miljoenen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden