'Noodvoorziening UvA is en blijft gewoon een tent'

Studenten krijgen door de vertraging van de bouw sinds de start van het collegejaar les in een grote tent. De UvA noemt het een noodvoorziening.

Tijdelijke geimproviseerde collegezaal Uva op Roeterseiland Beeld Jean-Pierre Jans
Tijdelijke geimproviseerde collegezaal Uva op RoeterseilandBeeld Jean-Pierre Jans

Met het collegejaar in volle gang is het druk op het Roeterseiland. Hordes frisse en uitgeruste studenten bewegen zich over de campus. Te midden van het eiland, waar voorheen nog een zee aan fietsen huisde, staat nu een enorme witte tent op pontons in het water. Hier worden tijdelijk verschillende colleges gegeven tot de nieuwe zaal af is. De voorziening is 550 vierkante meter en er passen 450 studenten in - net zoveel als straks in de nieuwe zaal.

Het is druk bij het college 'inleiding strafrecht'. Langzaam loopt de zaal vol en de studenten vestigen zich op de tribunes. Ze trekken kledingstukken uit vanwege de warmte. Even later is de temperatuur weer op orde. Die wordt geregeld door een enorme installatie aan de zijkant van het bouwwerk.

Gemengd
Brenda Kuiper (21), eerstejaars rechtenstudent heeft gemengde gevoelens bij de tent. "Vorige week was het steenkoud en de akoestiek is vreselijk." Op een podium voorzien van een licht- en geluidsinstallatie doet de professor zijn verhaal, de studenten pennen druk mee.

Schermen en speakers, een podium, lichten, klimaatbeheersing en WiFi: het is geen tweederangs kamperen op het Roeterseiland. Annelies van Dijk, woordvoerder van de UvA: "Het is een noodvoorziening omdat de zaal nog niet af is."

De verbouwing van de collegezaal in het Rechtengebouw had klaar moeten zijn voor de start van het studiejaar, maar deze is uitgelopen tot half oktober. "De aannemer van de universiteit bood deze oplossing als overbrugging."

Inrichting
De meningen van de studenten zijn verdeeld. Abraham Smith (18) is er niet blij mee. "Het is dat we hierna een werkgroep hebben, anders was ik niet eens gegaan." Hij vindt de tent niet het grote probleem, maar vooral de inrichting ervan: "Je zit heel dicht op elkaar en die tafels waar je op kunt schrijven zijn veel te klein. Daarnaast kan je niks verstaan als het regent, dat is echt oorverdovend. Een student naast hem knikt instemmend. "Gelukkig is het tijdelijk."

Lisa Ferrari (26) is het er niet mee eens. "Ik vind het juist wel wat hebben. Het kan veel erger en ik denk dat we het nog gaan missen ook. Verbouwingen zijn nooit op tijd af."

Smith is blij dat de tent weer wordt opgedoekt in oktober. "Noem het maar een paviljoen, het is en blijft gewoon een tent."

Lees ook: Nieuwe studenten UvA krijgen les in een tent

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden