Update

Noodverordening van kracht rond de Dam

De Nationale Dodenherdenking begint tegen zeven uur 's avonds in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Archieffoto ANP Beeld
De Nationale Dodenherdenking begint tegen zeven uur 's avonds in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft voor maandagmiddag en -avond een noodverordening afgekondigd voor het gebied rond de Dam. Dit houdt in dat de politie er extra bevoegdheden heeft en dat er extra regels gelden. Hiermee wil Cohen de veiligheid waarborgen van de leden van het Koninklijk Huis en van andere aanwezigen tijdens de Dodenherdenking.

Dat heeft de gemeente Amsterdam bekendgemaakt. De noodverordening houdt onder meer in dat de politie personen mag fouilleren als zij daar aanleiding toe ziet. Ook mag zij mensen bevelen uit het gebied te vertrekken en spullen in beslag nemen waarmee de openbare orde kan worden verstoord.

Het is verder verboden om op of aan de Dam op bouwwerken te klimmen, zoals tramhaltes of steigers. Deze regels gelden tussen 16.00 uur en 21.00 uur.

Tussen half acht en negen uur maandagavond is het bovendien verboden om op balkons of daken te staan, die direct uitzicht hebben op de Dam. Ramen waarvoor datzelfde geldt, moeten gesloten blijven.

De noodverordening geldt niet alleen op de Dam zelf. Ook op onder meer het Damrak, de Nieuwezijds Voorburgwal en in de Spuistraat zijn de regels van kracht.

Cohen heeft de maatregelen genomen naar aanleiding van de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn maandagavond aanwezig bij de dodenherdenking en kranslegging op de Dam. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden