Noodtoestand Liberia om ebola, Amerika verhoogt paraatheid

De president van Liberia heeft de noodtoestand in het land uitgeroepen om de uitbraak van ebola te bestrijden. Ellen Johnson Sirleaf zei dat de epidemie een bedreiging voor de nationale veiligheid vormt.

Verpleegsters in Liberia desinfecteren de omgeving van een wagen waarin het lichaam van een overleden ebolapatiënt op de laadbak ligt Beeld epa
Verpleegsters in Liberia desinfecteren de omgeving van een wagen waarin het lichaam van een overleden ebolapatiënt op de laadbak ligtBeeld epa

De maatregel is volgens Johnson Sirleaf nodig voor 'de bescherming van de levens' van de burgers in Liberia. De noodtoestand is direct ingegaan en geldt 90 dagen.

Liberia is een van de landen in West-Afrika waar de epidemie het meest heerst. Ook in Sierra Leone en Guinee zijn veel gevallen bekend. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het dodental opgelopen tot boven de 900.

Amerika verhoogt paraatheid
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten melden intussen dat ze hun staat van paraatheid hebben verhoogd naar niveau 1, het hoogste, om beter te kunnen reageren op de ebola-uitbraak.

'Dit laat ons toe om de middelen in het hele agentschap te mobiliseren om een antwoord te bieden op deze crisis', aldus Tom Skinner, woordvoerder van de Amerikaanse centra voor controle en preventie van ziektes (CDC). Het is voor het eerst sinds 2009 dat overgegaan wordt op het hoogste niveau van paraatheid. Toen was dat voor de griep H1N1.

Geen experimenteel serum
De Amerikaanse president Barack Obama heeft gezegd dat hij nog te weinig informatie heeft over het experimentele serum tegen ebola om groen licht te geven voor het medicijn. Twee Amerikanen die het dodelijke virus hebben opgelopen, kregen het toegediend. Ze hebben er goed op gereageerd.

De twee Amerikanen zijn hulpverleners die het besmettelijke virus opliepen tijdens hun werk in Liberia. Ze zijn eerder deze week met een speciaal vliegtuig naar de VS gebracht en worden behandeld in een speciale afdeling van een ziekenhuis in Atlanta.

Volgens Obama moet er eerst alles aan gedaan worden om de uitbraak van ebola te stoppen. Later kan dan worden besloten of nieuwe medicijnen of behandelingen effectief kunnen zijn, zei hij. Er is nu nog geen medicijn tegen ebola.

Geen ebola New York
De patiënt die in een ziekenhuis in New York werd getest op ebola, blijkt niet besmet. Dat heeft het Mount Sinai Hospital in de Amerikaanse stad laten weten. De patiënt was daar maandag opgenomen met hoge koorts, na een reis in West-Afrika, waar de epidemie momenteel heerst.

'De toestand van de patiënt is stabiel en gaat vooruit', meldt het ziekenhuis. Eerder hadden de artsen al gezegd dat het niet waarschijnlijk was dat de patiënt besmet was met het dodelijke virus ebola. Toch werd de zieke uit voorzorg in quarantaine geplaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden