Noodtoestand in Australië vanwege bosbranden

Vanwege de aanhoudende bosbranden rondom Sydney is in de Australische deelstaat New South Wales zondag de noodtoestand afgekondigd. Dat heeft Barry O'Farrell, premier van de deelstaat, meegedeeld.

Een echtpaar aanschouwt de resten van zijn uitgebrande woning in Winmalee, in de Blue Mountains ten westen van Sydney. Beeld AFP
Een echtpaar aanschouwt de resten van zijn uitgebrande woning in Winmalee, in de Blue Mountains ten westen van Sydney.Beeld AFP

Nu het weerbericht voor de komende week aanhoudende droogte en hoge temperaturen voorspelt, gepaard aan harde windstoten, dreigen de uitgestrekte Blue Mountains, honderd kilometer ten westen van Sydney, in hun geheel in de vuurlinie te komen liggen. Inwoners van verschillende plaatsen in de regio zijn intussen gesommeerd hun woningen te verlaten.

De noodtoestand geeft politie, brandweer en andere hulpdiensten onder meer speciale bevoegdheden op het gebied van evacuaties. Vorig jaar maart was de noodtoestand er voor het laatst van kracht, destijds in verband met een aantal overstromingen.

Zestig brandhaarden
In de deelstaat woeden zondag nog ten minste zestig brandhaarden, een aantal dat op de korte termijn naar verwachting alleen maar zal stijgen. De lucht boven Sydney, de grootste stad van Australië, kleurt al dagenlang donker vanwege de natuurbranden.

Tot nu toe zijn ten minste tweehonderd woningen door de branden verwoest en raakten 120 huizen zwaar beschadigd. Een 63-jarige man kwam donderdag om het leven door een hartaanval tijdens bluswerkzaamheden.

Bushfires
In Australië zijn zogehegen 'bushfires' in de zomerperiode, van december tot en met februari, een normaal verschijnsel, maar door vroeg ingetreden recordtemperaturen is New South Wales nu al een aantal weken in de greep van de dreiging. In de aanpalende deelstaat Victoria kwamen in 2009 173 mensen om het leven door een groot aantal bosbranden.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden