Noodopvang voor asielzoekers blijft nagenoeg leeg

Vannacht hebben elf mensen gebruikgemaakt van de gemeentelijke nachtopvang voor afgewezen asielzoekers op straat op de openingsdag. De 124 andere slaapplekken bleven vrij.

De nachtopvang voor afgewezen asielzoekers in de Schuitenhuisstraat in Osdorp. Beeld Elmer van der Marel
De nachtopvang voor afgewezen asielzoekers in de Schuitenhuisstraat in Osdorp.Beeld Elmer van der Marel

'Het kan zijn dat men het nog aankijkt en pas komt als ze positieve verhalen horen van mensen die er al verblijven,' zegt een woordvoerder van de gemeente. 'De doelgroep is vaak het Nederlands niet machtig. Het is denkbaar dat daar verandering in komt als hun omstandigheden veranderen, als opvang bij vrienden of in een kraakpand wegvalt.'

Deze week kunnen gegadigden zich dagelijks op vaste uren voor de opvang inschrijven bij DWI; wie in aanmerking komt voor opvang krijgt een toegangspasje.

Twistpunt
De gemeente heeft voor de nachtopvang twee locaties beschikbaar gesteld. Op dit moment is alleen de voormalige Jasper Jaspersschool in de Schuitenhuisstraat in Osdorp van de namiddag tot de volgende ochtend in gebruik. Pas als daar de bedden vol zijn, gaat de tweede locatie open, in de voormalige Walborgkliniek in Buitenveldert.

De noodopvang is een twistpunt tussen Amsterdam en het ministerie van Justitie: hoewel er een Europese uitspraak ligt dat het rijk verordonneert zorg te dragen voor basale noodopvang voor asielzoekers, vindt staatssecretaris Fred Teeven dat steden die maar zelf moeten betalen.

Hoge kosten, weinig animo
De nachtopvang is uitbesteed aan HVO-Querido; het project kost 870.000 euro en duurt in elk geval drie maanden. Bij de - waarschijnlijke - verlenging tot oktober zijn de kosten geschat op 2,3 miljoen euro.

In de We Are Here-groep, de ruim 250 uitgeprocedeerden die vooral in twee kraakpanden wonen, is de animo klein. Gisteravond heeft slechts een enkeling zich gemeld. Ilhaam Awees, die het woord doet namens de groep in het Vluchtgebouw in Nieuw-West, kent niemand van de ruim honderd mensen uit haar groep die belangstelling heeft voor de nachtopvang - al staat het Vluchtgebouw nota bene in dezelfde straat als het aanmeldpunt van DWI.

Wachten op echte oplossing
'We vinden het fijn dat deze nachtopvang voor vluchtelingen is geregeld, maar het is wel lastig als we elke dag met spullen moeten sjouwen. Bovendien kun je overdag zonder papieren op straat in de problemen komen met de politie. We blijven dus liever in het Vluchtgebouw. We hopen hier te blijven tot er een echte oplossing komt.'

Sympathisanten vinden dat deze opvang niet goed aansluit bij de doelgroep, en organiseren donderdag een demonstratie voor 24 uursopvang. Maar de gemeente is niet van plan de opvangduur te verruimen. Een woordvoerder: 'We hebben gekeken naar wat de ondergrens is voor een menswaardig bestaan. Daar is deze bed-bad-broodopvang uitgekomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden