Noodopvang na halfjaar tegen de vlakte: 'Kapitaalvernietiging'

De voormalige noodopvang voor vluchtelingen bij de Marnixstraat wordt gesloopt, met interieur en al. 'Perfecte bedden, zonde dat het allemaal naar de schroothoop gaat.'

Acht jaar na de bouw gaat het tijdelijke gebouw aan de Groenmarktkade tegen de vlakte Beeld Floris Lok
Acht jaar na de bouw gaat het tijdelijke gebouw aan de Groenmarktkade tegen de vlakteBeeld Floris Lok

Veel gretiger kan een hydraulische sloopschaar niet te werk gaan. Het ene stapelbed na het andere wordt verkreukeld alsof het uit lullige ijzerdraadjes bestaat. Als het ijzer in de enorme container met schroot is gedropt, geeft een buitenmodel graafmachine nog een goeie duw na opdat er zo min mogelijk van overblijft.

Wat ooit diende als tijdelijke huisvesting voor het verderop gelegen voormalige verzorgingshuis Bernardus, was in de eerste helft van het afgelopen jaar aangewezen als noodopvang voor vluchtelingen. Nu die zijn vertrokken, moet het gebouw op de Groenmarktkade, naast Europarking, eraan geloven. Met groot vertoon van macht en vakkundig wordt het gesloopt.

Kapitaalvernietiging
Luxe appartementen gaan hier komen, maar buurtbewoners en mensen die in de omgeving werken spreken van kapitaalvernietiging. Nauwelijks gebruikte stapelbedden, badkamersanitair en nieuwe tafels en stoelen worden met wanden en vloerdelen en al uit het gebouw gerukt. Om nog maar niet te spreken over het gebouw zelf.

Krap een half jaar oud zijn de stapelbedden, maar kennelijk toch al rijp voor de schroothoop. Om hoeveel bedden het precies gaat, is niet meer te achterhalen, lijkt het. Wel werd in december 2015, toen de eerste vluchtelingen hun intrek namen in het gebouw bij de Marnixstraat, bekend gemaakt dat er ruimte zou zijn voor vierhonderd vluchtelingen.

Het was het Leger des Heils dat verantwoordelijk was voor deze noodopvang en ook voor inrichting van de ruimte. Een woordvoerder zegt dat er bedden zijn aangeschaft, maar om hoeveel het gaat is voor haar niet meer te achterhalen. "Na verloop van tijd werd de locatie overgenomen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Het interieur en de bedden zijn toen ook overgedragen."

Hoge eisen
Het COA weet ook niet meer precies hoe het zit. Een woordvoerder zegt dat goed gekeken moet zijn naar de stapelbedden. "U spreekt over nieuwe bedden, wij over gebruikte. We stellen hoge eisen, als iets niet meer goed is, gaat het weg, Wat wel goed is, gaat naar onze opslag."

Omwonenden zeggen dat het om spiksplinternieuwe bedden gaat. Jawaharlal Shah heeft eerder deze week een bed meegekregen.

"Ik zag ze staan en mocht van de bouwvakkers even het terrein op om er een te redden. Dat staat nu bij me thuis." Bart Klopper, werkzaam nabij de bouwplaats, vindt het jammer dat prima interieurstukken zomaar vernietigd worden. "Belachelijk, is dit nu duurzaamheid?"

Ook de gemeente betreurt de vernietiging van spullen die nog goed bruikbaar zouden kunnen zijn, zegt een woordvoerder. "Zonde."

400

De stapelbedden die de container ingaan, zijn krap een half jaar oud en boden plaats aan 400 vluchtelingen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden