Overzicht

Noodopvang in Amsterdam nog weken in gebruik

Nog zeker weken blijven locaties voor acute noodopvang open. In Zuidoost klonk gisteren kritiek, in Purmerend sloeg de vlam in de pan.

Het voormalige kantoor van DWI in Zuidoost. Beeld Mats van Soolingen
Het voormalige kantoor van DWI in Zuidoost.Beeld Mats van Soolingen

De acute noodopvang voor circa vijftienhonderd vluchtelingen in Amsterdam zal zeker nog enkele weken openblijven. De plekken van de asielzoekers die doorstromen naar een van de aanmeldcentra in het land, worden opgevuld door nieuwe vluchtelingen. Dat heeft wethouder Eric van der Burg laten weten.

Vanaf vandaag vindt de noodopvang niet langer plaats in sporthallen, maar in twee leegstaande kantoren in Zuidoost en het voormalige huis van bewaring in Zuid (in de Havenstraat). Dat biedt mogelijkheden om de locaties langer open te houden dan de aanvankelijk geplande een tot twee weken die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in eerste instantie meende nodig te hebben om de doorstroming op orde te krijgen.

Sportcentrum Caland in Nieuw-West is weer in handen van de sporters, de Wethouder Verheijhal in Oost is woensdag weer beschikbaar. Gisteravond kwamen de eerste vluchtelingen aan in kantoor De Oliphant naast de Amsterdam Arena. Hier is ruimte voor 750 vluchtelingen. De Duitse beleggingsmaatschappij Triuva heeft de kantoorkolos gratis beschikbaar gesteld, volgens een woordvoerder voor de duur van enkele maanden.

Het is de eerste nood­opvang in de stad die door een particuliere partij is aangedragen. De kantoren stellen de organisatoren van de noodopvang in staat om de vluchtelingen op verschillende manieren onder te brengen. Van de vijftien verdiepingen in De Oliphant is een aantal gereserveerd voor gezinnen met kinderen, en andere voor alleenstaande mannen.

Kritiek op het gebouw
De andere opvang in Zuidoost, het voormalige kantoor van DWI aan de Flierbosdreef, krijgt veel kritiek, zo bleek gisteravond op een informatieavond van het stadsdeel voor omwonenden. Zij vinden de groep van zevenhonderd te groot en het gebouw ongeschikt. Een buurtbewoner sprak van een 'complete invasie'. 'Er is veel onrust,' vertelde ze over de plotselinge aanwezigheid van de honderden asielzoekers in het winkelcentrum. 'De communicatie was slecht en laat.'

Andere aanwezigen hadden kritiek op de huisvesting. Een week na de komst van de eerste vluchtelingen heeft het kantoor nog steeds geen gordijnen, en de douchecabines voor de vluchtelingen zijn buiten het gebouw op straat achter een zwart zeil geplaatst.

In Purmerend heeft de burgemeester gisteravond een raadsdebat over vluchtelingenopvang voortijdig be-eindigd. Hij liet de raadzaal van het stadhuis door de politie ontruimen omdat er volgens hem te veel mensen op de vergadering waren afgekomen. Boze inwoners lieten luidkeels weten het niet eens te zijn met de komst van 750 vluchtelingen.

null Beeld Chantal van Wessel
Beeld Chantal van Wessel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden