Noodkreet uit de skateloods

Skatepark Noord moet per 1 januari verdwijnen, maar wil niet weg. Een vergadering van de gemeenteraad morgen kan redding brengen.

Gino Kleissen
Skatebaan in oude fabriekshal op het NDSM terrein. Skater Martijn van Hoek in aktie. Beeld Klaas Fopma
Skatebaan in oude fabriekshal op het NDSM terrein. Skater Martijn van Hoek in aktie.Beeld Klaas Fopma

'Skateboarden lijkt misschien suf, maar het heeft me echt geraakt. Elke avond is het hier bomvol met alle leeftijden; het zou zo zonde zijn als dit moet verdwijnen.' Die hartenkreet staat in een brief van Martijn van Hoek (30) aan burgemeester Eberhard van der Laan. Skatepark Noord, het overdekte skatepark dat sinds 2005 in de Scheepsbouwloods op de NDSM-werf huist, moet per 1 januari weg.

Alternatieve hallen
Morgen beslist de gemeente of de Scheepsbouwloods in erfpacht wordt uitgegeven aan de Stichting Kinetisch Noord (SKN), die de ruimte verder wil ontwikkelen. Probleem: SKN wil het park niet, het ruimtebeslag en de herrie zouden die verdere ontwikkeling belemmeren. Het skatepark kan ook niet de huur opbrengen die SKN wil.

In oktober 2012 werd deze ontwikkeling al duidelijk. SKN-directeur Bouwe Olij: 'Ze hebben langer dan een jaar de tijd gehad om iets nieuws te vinden. We hebben in de tussentijd alternatieve hallen aangedragen, maar die werden hooghartig afgewezen. Op een gegeven moment ben je dan wel uitgepraat.'

Gevaarlijk
Volgens Michael Groenewegen, directeur van de skatebaan, ligt het genuanceerder. 'Als wij een ruimte krijgen, die we met een subsidie kunnen opknappen: oké. Maar we kregen alleen telefoonnummers van makelaars met een hal die eventueel wel geschikt zou zijn. Ik heb ze gebeld. Eén van de hallen die ons werden aangeboden, was net een kippenhok.

Het gebouw was totaal ongeschikt en lag midden tussen de zware industrie. Als daar de pleuris uitbreekt, zit ik met een boel kinderen tussen de chemicaliën. De hal grenst aan een lange weg waar 's avonds races worden gehouden. Daar kan ik toch geen kinderen laten fietsen.'

Lees vandaag (18-12) meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden