Noodingreep NZ-lijn duurt nog even

Voorzitter Cees Veerman. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Voorzitter Cees Veerman. Foto ANP/Koen van Weel

AMSTERDAM - Zeven weken nadat de commissie-Veerman de gemeente Amsterdam heeft gemaand 'onverwijld' vergaande veiligheidsmaatregelen te nemen bij het metrostation Ceintuurbaan, is dat advies nog altijd niet volledig uitgevoerd. Dit zei commissievoorzitter Cees Veerman donderdagavond in het AT5-programma Waterloo.

Half april kwam Veerman plotseling met een tussenrapportage over de Noord/Zuidlijn. Hij spoorde de gemeente aan station Ceintuurbaan onder luchtdruk te zetten, om te voorkomen dat de grond onder de damwanden omhoog komt. Dat was niet eerder gebeurd, omdat de vereiste milieuvergunning maar niet werd afgegeven.

Het station werd na Veermans interventie alsnog onder 0,5 bar luchtdruk gezet. Om de graafwerkzaamheden te hervatten, moet de druk verder omhoog. Dat is nog niet gebeurd, omdat de hiervoor weer benodigde vergunning door de Dienst Bouw- en Woningtoezicht (DMB) pas een paar weken geleden is verstrekt.

Veerman noemt dit 'exemplarisch voor de terughoudendheid bij de dienst'. ''Er wordt nog niet verder gegraven, maar wij zeggen: voer die druk nou vast op,'' aldus Veerman in een toelichting na de uitzending. DMB is na de verzakkingen bij de Vijzelgracht bevreesd voor het verwijt onvoldoende toezicht te houden.

Een woordvoerder van wethouder Hans Gerson erkent 'dat het sneller had gekund'. Maandag begint een proef waarbij de luchtdruk geleidelijk omhoog gaat.

Als de vergunningen voor het boren van de metrotunnel tussen CS en Zuid er wel tijdig zijn, kan het boren volgens Veerman in november beginnen. Eerder dit jaar werd nog gemeld dat dit pas begin 2010 kon. De metrolijn kan in 2017 klaar zijn. Het kan een jaar eerder als zowel vanaf CS als vanaf de andere kant van de lijn wordt geboord.

Veerman heeft ook gekeken naar de mogelijkheid de metro tussen Noord en CS eerder in gebruik te nemen. Hij acht dat niet goed mogelijk, omdat dit allerlei aanpassingen vergt aan het station op CS.

De gemeenteraad is overwegend positief over het advies van Veerman. Alleen de SP is teleurgesteld en D66 reageert terughoudend. Alle andere partijen spreken van een goed rapport en hopen op geld uit Den Haag. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden