Noodhulp rampstad Beira

Hulpverleners proberen in de Mozambikaanse havenstad Beira mensen te redden die geen kant op kunnen door overstromingen na de orkaan Idai. Giro 7244 is geopend om geld voor noodhulp in te zamelen.

Overlevenden halen zakken rijst uit een van de weinige loodsen die nog overeind staan in Beira.Beeld Yasuyoshi Chiba/AFP

Bijna een week na de verwoestende storm zitten nog altijd overlevenden in bomen of op daken. Aanhoudende regenval bemoeilijkt de reddingswerkzaamheden. Door het overstromen van rivieren is in de nasleep van de orkaan een ‘tweede ramp’ ontstaan, aldus reddingswerkers.

De omvang van de verwoestingen in het vrijwel ontoegankelijke gebied wordt beetje bij beetje duidelijker. Dronebeelden van het Rode Kruis tonen wanhopige overlevenden die materialen zoeken om een noodonderkomen te maken. Op de beelden is verder vooral leegte zien. Waar ooit woningen stonden, is nu niets. Zeker 90 procent van Beira is verdwenen.

Een BBC-correspondent meldt een gebrek aan alles: voedsel, kleding, dekens, huisvesting, brandstof.

Hulpverleners proberen ook in Buzi, een centraal gelegen regio in Mozambique, duizenden kinderen te redden. De vrees is dat het nu nog droge gebied op korte termijn alsnog onder water komt te staan.

Het Rode Kruis heeft giro 7244 geopend voor de slachtoffers in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. De hulporganisatie denkt dat alleen voor Mozambique 9 miljoen euro nodig is om de zwaarst getroffenen te helpen. Zeker 400.000 mensen zijn dakloos, en door het water en de schade is hulp verlenen ingewikkeld. 

De organisatie verspreidt waterzuiveringstabletten, spullen om te kunnen slapen, hygiënesets voor persoonlijke verzorging en voedsel. Met name schoon drinkwater, onderdak en medische zorg zijn van levensbelang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden