Noodgedwongen carpoolen door staking: 'Het is heel gezellig'

Door de staking van het busvervoer zoeken Monnickendammers naar andere oplossingen om naar Amsterdam te komen. Op Facebook worden ondertussen veel autoritjes aangeboden.

Een reiziger op het Centraal Station wacht tevergeefs op de streekbus. Beeld Marc Driessen
Een reiziger op het Centraal Station wacht tevergeefs op de streekbus.Beeld Marc Driessen

's Avonds maakte ze een Facebookgroep aan, amper acht uur later had ze er 200 Monnickendamse vrienden bij. Janneke Wijman (19) dacht aanvankelijk: misschien zijn er een páár mensen geïnteresseerd in een lift naar Amsterdam als het streekvervoer staakt. "Het loopt storm. Fantastisch om te zien hoe graag mensen elkaar helpen."

De Stakingspool Monnickendam is een succes. Wijman schreef: 'Misschien kunnen we elkaar met deze groep uit de brand helpen. Gezellig en nog duurzaam ook. Zorg dat je niet drie dagen gedwongen in Monnickendam moet blijven en belangrijke dingen mist, dat je lieve papa en mama niet zes keer op en neer moeten rijden en word lid!'

Al ruim 100 Monnickendammers zijn inmiddels geholpen door het initiatief van Wijman, tevens namens GroenLinks het jongste raadslid van de gemeente Waterland. Bij ontstentenis van bussen rijden zij deze week met plaatsgenoten mee die, als zoveel inwoners van het dorp, werken of schoolgaan in Amsterdam.

Hartverwarmend
Wijman zelf studeert aan de UvA en woont nog bij haar ouders langs het IJsselmeer. De staking van het streekvervoer stelde haar daardoor voor problemen. "Ik dacht: als ik niet naar de stad kan komen, dan geldt dat voor meer mensen, laat ik kijken of er iets te bedenken valt."

Dus rijden sinds woensdag opvallend veel meer auto's op en neer naar Amsterdam met niet alleen een bestuurder aan boord, maar ook nog een of twee passagiers. De eerste ervaringen zijn hartverwarmend, zegt Wijman. "Het is heel gezellig om met mensen uit je stad in de auto te zitten."

De actie is zo succesvol dat Wijman zich zomaar kan voorstellen dat de staking tot meer saamhorigheidsgevoel gaat leiden onder de Monnickendammers. "Nu zijn we gedwongen te poolen. Maar misschien dat mensen wel inzien dat dit een veel betere en leukere oplossing is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden