Update

Nooddijkje Lauwersmeer; dieren vluchten

Een nooddijkje moet voorkomen dat het oefenterrein van Defensie bij De Marne in Noord-Groningen onderstroomt. Waterschap Noorderzijlvest heeft over een lengte van 150 meter zandzakken neergelegd. Die moeten voorkomen dat het water van het Lauwersmeer over de kades het gebied instroomt.

Redactie
Zilvermeeuwen bij Lauwersoog. © ANP Beeld
Zilvermeeuwen bij Lauwersoog. © ANP

Gisteren werd al een nooddijk opgeworpen bij Lauwersoog. Dat ging over een lengte van 700 meter bij de laatste delen van het Lauwersmeer. Het water in het natuurgebied staat een meter hoger dan normaal, meldde een woordvoerder van Staatsbosbeheer vandaag.

Volgens een woordvoerder van Noorderzijlvest staat er geen materieel op het terrein, maar zit er wel kostbare apparatuur in de grond. Het water in het Lauwersmeer stond vanochtend een meter hoger dan normaal. Omdat er pas vanmiddag weer gespuid kan worden, komt het water nog hoger te staan. De kades in het gebied worden permanent bewaakt.

Dieren
De hoger gelegen stukken land waar de reeën, vossen, hazen en konijnen zich momenteel verzamelen, zijn verboden gebied. Staatsbosbeheer houdt hier verscherpt toezicht. De ongeveer 1000 Schotse Hooglanders en konikpaarden hebben zich eveneens teruggetrokken. Enkele honderden muizen en mollen hebben de overstroming niet overleefd, vermoedt de zegsman.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden