Nominaties Amsterdamprijs voor de Kunst geopend

Kunstenaars en instellingen kunnen vanaf vrijdag weer voorgedragen worden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst. Wat heeft de prijs voor vorige winnaars betekend?

Hannah Stöve
De winnaars van de Amsterdamprijs 2015: uiterst links Renzo Martens, links en midden Ivo van Hove en Jan Versweyveld en rechts de mannen van Splendor. Beeld Amsterdamprijs voor de Kunst
De winnaars van de Amsterdamprijs 2015: uiterst links Renzo Martens, links en midden Ivo van Hove en Jan Versweyveld en rechts de mannen van Splendor.Beeld Amsterdamprijs voor de Kunst

De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt ieder jaar door het Amsterdams Fonds voor de Kunst uitgereikt aan drie kunstenaars en instellingen die een belangrijke bijdrage leveren aan cultureel Amsterdam. Het prijzengeld ligt op 35.000 euro per winnaar.

Iedereen trakteren
Pianiste Daria van den Bercken kreeg in 2012 de Stimuleringsprijs. "Het voelde als een enorme erkenning en gaf me veel zelfvertrouwen om te groeien. De prijs was natuurlijk ook een enorme financiële boost. Een instelling of initiatief kan het al goed gebruiken, maar voor een individu is het zo veel geld!"

"Een klein gedeelte heb ik gereserveerd om te feesten. De dag van de prijsuitreiking en de dag erop heb ik iedereen die ik tegenkwam getrakteerd. Ook heb ik veel praktische aankopen gedaan: ik heb een nieuwe vleugel gekocht, en kon eindelijk eens een goede concertjurk, een computer en een reiskoffer aanschaffen."

Haar geld is nog niet op: Van den Bercken is momenteel bezig met een filmproject, Keys to Mozart, deels gefinancierd met haar prijzengeld. Zelf zou ze dit jaar theater De Roode Bioscoop voordragen voor de prijs. "Ik kom er vaak en heb er onbetaalbare middagen gehad. In de super verhipte Haarlemmerbuurt houden zij stand op hun alternatieve manier. Ik zou ze de prijs echt gunnen."

Spin in het web
Culturele vrijplaats Splendor won vorig jaar de Stimuleringsprijs. Splendor huist in het oude badhuis in de Nieuwe Uilenburgerstraat, waar concerten en muzieklessen worden gehouden en muzikanten voor een prikkie een studio of oefenruimte kunnen huren. De jury noemde het initiatief een 'spin in het web van het Amsterdamse muziekleven, en ver daarbuiten'.

Volgens Wilmar de Visser, initiator, voorzitter en contrabassist, was de prijs vooral een grote bevestiging dat ze met Splendor op het goede pad zaten. "En niet alleen voor ons, maar voor al onze leden."

Daria van den Bercken, winnares in 2012. Beeld Andreas Terlaak
Daria van den Bercken, winnares in 2012.Beeld Andreas Terlaak

Evenement, vleugel en educatie
Met de 35.000 euro heeft Splendor nog niets gedaan. "We willen het goed besteden en daarover met alle betrokkenen beslissen. Bovendien is het bedrag door een paar leden verdubbeld, waardoor we een nóg veel grotere injectie hebben gehad dan slechts het prijzengeld."

"Momenteel denken we aan het opzetten van een evenement, we willen nog een mooie Steinway-vleugel hebben en nog meer met educatie doen. Wel hebben we na het winnen een gezellig middagconcert georganiseerd in Muziekgebouw 't IJ met een paar honderd mensen. Maar die moesten wel gewoon hun eigen drank betalen."

De Visser zou voor dit jaar graag Akwaksi willen nomineren, die het vorig jaar tegen Splendor aflegde. "Vorig jaar gunde ik het hem al heel erg. Zijn maatschappelijk betrokken muziek vind ik heel bijzonder."

Uitreiking
Een vakjury, dit jaar onder leiding van journalist Tracy Metz, selecteert de genomineerden en winnaars. De uitreiking van de Amsterdamprijs voor de Kunst zal plaatsvinden op 25 august 2016.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden