Plus

'Nominatie is beloning voor stoutmoedigheid'

De Franse film Elle van Paul Verhoeven is geselecteerd voor de prestigieuze Gouden Palmcompetitie van het festival van Cannes. Maar over het winnen maakt de regisseur zich weinig illusies.

Paul Verhoeven en Isabelle Huppert op de set van Elle. Beeld -
Paul Verhoeven en Isabelle Huppert op de set van Elle.Beeld -

'Ik werd gebeld door een journalist; die vertelde me dat Elle was geselecteerd. Ik wist wel dat het rond die tijd bekendgemaakt zou worden, maar hij wist het eerder dan ik. Er is natuurlijk wel contact geweest met het festival, en in de wandelgangen hadden we gehoord dat onze kansen groot waren, eigenlijk wees alles wel in die richting. Maar ik ben donderdagochtend niet gebeld door de festivaldirecteur, Cannes heeft mij in het geheel niet gebeld. En mijn producent ook niet. Misschien vonden ze dat niet nodig."

Elle van regisseur Paul Verhoeven dingt volgende maand op het festival van Cannes mee naar de Gouden Palm. Elle, de eerste Franstalige film van Verhoeven, opgenomen in Frankrijk, met een Franse crew, is een van de twintig films die in de meest prestigieuze competitie zijn opgenomen, zo maakte de festivalleiding donderdag aan het eind van de ochtend bekend op een persconferentie in Parijs.

Barstende koppijn
Het is niet voor het eerst dat Verhoeven in Cannes te zien is; in 1992 opende zijn in Hollywood gemaakte thriller Basic Instinct het festival.

Hij wordt er dan ook niet warm of koud meer van, vertelt de 77-jarige Verhoeven over de telefoon vanuit Den Haag. "Nee, maar het is best leuk, natuurlijk. Het is vooral leuk omdat het zo'n gevaarlijk avontuur was. Ik heb een half jaar barstende koppijn gehad, van angst en vrees, omdat ik een film maakte in een andere cultuur, in een andere taal, op onbekende locaties, met allemaal andere mensen. Ik mocht behalve mijn vaste assistente Mita de Groot niemand meenemen van de crew waarmee ik Zwartboek en Steekspel heb gemaakt, dus ik werkte met allemaal mensen die ik niet kende."

Rape revenge-film
"Het voelde een beetje als vreemdgaan, zoals toen ik naar Hollywood vertrok om daar zonder enige Amerikaanse ervaring Robocop te maken. Alles was anders. En toch kreeg ik het in twee, drie maanden weer onder controle. De selectie voor Cannes zie ik als een beloning. Als een beloning voor stoutmoedigheid."

Elle, een psychologisch portret annex thriller annex rape revenge-film, naar een script van de Amerikaan David Birke, gebaseerd op de roman Oh... van de Franse schrijver Philippe Djian, die internationale bekendheid verwierf door zijn boek 37°2 le matin, dat in 1986 door Jean-Jacques Beineix werd verfilmd als Betty Blue. In Elle speelt Isabelle Huppert de snoeiharde zakenvrouw Michèle, die, als ze op een nacht haar kat binnenlaat, in haar appartement wordt aangevallen en verkracht door een gemaskerde man.

Turks Fruit
De dramatische gebeurtenis verandert haar leven drastisch: Michèle leert een wapen hanteren en slaapt met een hamer onder haar kussen. "Het is zeker geen leuke film, wel een interessante film," aldus Verhoeven.

"Hij is anders dan alles wat ik eerder heb gemaakt. Er wordt veel gepraat en het accent ligt op de mensen in plaats van de handelingen; de karakters zijn belangrijker dan de incidenten. Wat dat betreft ligt Elle nog het meest in de lijn van Turks Fruit, die ook op de mens was gericht. Het gaat om de relaties, er zijn wel zeven, acht gelijkwaardige belangrijke rollen. Soldaat van Oranje had dat ook wel een beetje, maar daar zaten veel meer actie en explosies in."

Nederlandse botheid
Het doet Verhoeven goed dat dát herkend en gerespecteerd wordt, dat hij zichzelf nog steeds vernieuwt. En juist in Frankrijk, de bakermat van de cinema, waar hij in oktober 2015 op de cover stond van het roemruchte filmtijdschrift Cahiers du cinéma, en begin 2016 een 'Leçon du cinéma' gaf in La Cinémathèque Française.

Paul Verhoeven op de rode loper bij de Gouden Kalveren. Beeld anp
Paul Verhoeven op de rode loper bij de Gouden Kalveren.Beeld anp

"Ja, dat doet me wel wat. De Fransen zijn degenen die Hitchcock tot auteur hebben gebombardeerd. Het land is heel erg begaan met kunst en film, zeker als je het met de Nederlandse botheid vergelijkt: hier heeft nog nooit een minister zich ingezet voor film, in tegendeel. Frankrijk voelde als een warm bad."

Isabelle Huppert
Het ligt dan ook in de lijn der verwachtingen dat hij ook zijn volgende film in Frankrijk gaat opnemen. "Ik sta klaar om door te gaan in Frankrijk. Ik heb twee, drie ideeën die ik wil maken met Saïd Ben Saïd, de producent van Elle. Nee, daarmee gaan we nog niet de markt op in Cannes. Daarvoor is het te vroeg, het moet eerst goed in elkaar zitten. Op dit moment hebben nog geeneens een script."

En Nederland? "Nederland moet nog maar even wachten. Ik ben voor de tweede keer gevlucht, haha."

Over het winnen van een Gouden Palm maakt Verhoeven zich weinig illusies. "Nee, daar geloof ik niet zo in. Dat geeft ook niet, ik vind het al bijzonder dat we erbij zitten; ik hoorde dat er meer dan 1800 films zijn ingestuurd, dan is het toch leuk om bij de laatste twintig te zitten? Dat is al beloning genoeg. Maar misschien kan Isabelle Huppert in aanmerking komen voor een prijs, zij is fantastisch! Haar signatuur zit volledig in de film. Maar ik ben bevooroordeeld, nietwaar?!"

Het festival van Cannes is van 11 t/m 22 mei. 2 juni draait de film in de Nederlandse bioscopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden