PlusAchtergrond

Nol V. merkte niets van cokelab

Het pand in Abcoude waar Colombianen in een laboratorium cocaïne verwerkten en volgens justitie 'synthetische cocaïne' wilden fabriceren, is eigendom van Nol V. Tot zijn arrestatie was hij directeur en aandeelhouder van luxe sportschool Medico Vision in het Olympisch Stadion.

Sportschool Medico Vision in het Olympisch Stadion, waar Nol V. directeur was Beeld Mats van Soolingen
Sportschool Medico Vision in het Olympisch Stadion, waar Nol V. directeur wasBeeld Mats van Soolingen

Zonder de handtekening van 'de algehele leider over de bedrijfsvoering' Nol V. (Amsterdam, 1958) konden in glamourgym Medico Vision in het Olympisch Stadion geen besluiten worden genomen en 'stond de hele financiële administratie stil,' zei advocaat Thijs Kapinga in zijn pleidooi in de omvangrijke drugszaak waarin V. is verwikkeld. Lonen konden niet worden uitbetaald, leveranciers bleven met facturen zitten.

Het Openbaar Ministerie wil twee jaar cel voor V., die wordt gezien als lid van de criminele organisatie, maar hij ís al zo zwaar gestraft nu hij Medico Vision kwijt is, betoogde zijn advocaat.

Türkiyemspor
V. is al lange tijd een bekende verschijning in de amateursportwereld. Hij was elftalleider van het eerste van voetbalclub Türkiyem­spor toen de (later ter ziele gegane) club zich opwerkte tot de hoogste regionen van het amateurvoetbal. Een zelfde rol had hij bij Voorland, dat ook snel promoveerde. Tot enkele jaren geleden was hij een van de organisatoren van de Ben Bril Memorial: het jaarlijkse boksgala in Carré.

Maar het meest in het oog springt zijn rol als directeur van de chique sportschool Medico ­Vision in het Olympisch Stadion, tot drie weken na zijn arrestatie op 24 juni 2015. Hij had daar al vanaf het begin in 2000 grote invloed, als directeur en aandeelhouder, en als gastheer. Medico Vision is trots op zijn clientèle van topsporters en min of meer bekende Amsterdammers. De club werd vorig jaar verkozen tot 'fitnessclub van het jaar' in Amsterdam.

Nol V. zegt de Colombiaanse hoofdverdachte 'Ferdio' V. (46) uit het drugsonderzoek onder ­codenaam '13Thats' in het najaar van 2011 te hebben leren kennen in het Amsterdamse uitgaansleven. V. liet Ferdio bij hem inwonen in zijn landhuis aan Gein-Noord in Abcoude, dat in het dossier 'de boerderij' heet. Als tegenprestatie deed de Colombiaan klusjes.

Nol V. verhuisde en verhuurde 'de boerderij' vanaf januari 2015 aan de Colombiaan, die ruimte zocht voor zijn im- en exportbedrijf in bouwbenodigdheden van en naar Spanje, en voor zijn familie.

Penetrante ammoniakgeur
V. houdt vol nooit te hebben geweten dat in zijn pand een drugslab zou worden opgezet waar cocaïne werd verwerkt en verpakt en waar de Colombianen, een noviteit in Nederland, ook 'synthetische cocaïne' probeerden te fabriceren. Hoofdrolspelers, onder wie twee chemici, zouden speciaal zijn ingevlogen uit Colombia.

Gewapende Joegoslaven hielden de wacht. "Als je achteraf ziet wat daar allemaal gebeurd is, had ik het misschien moeten merken, maar ik heb nooit vermoed dat zoiets kon gebeuren," zei Nol V. deze week in de rechtbank.

Hij kende sleutelspeler Jaime B. (57) uit de groep ook wel. Met hem speelde hij geregeld rummikub en zijn familie zat in 2014 aan voor het kerstdiner. V. zag ook in Jaime naar eigen zeggen geen spil in een drugsbende.

Hij kwam geregeld de post halen in Abcoude. Het was een rommeltje en V. vond het vervelend dat in het huis werd gerookt, maar dat was het.
Officier van justitie Hieke Vriezen-Buist gelooft niets van V.'s beweerde onwetendheid. Het observatieteam zag hem in de vooravond van 23 juni 2015 arriveren in zijn Skoda Rapid en drie kwartier 'de boerderij' ingaan, waar volgens het arrestatieteam overal een penetrante ammoniakgeur hing. Niet alleen was in het souterrain het professionele drugslaboratorium ingericht, ook lagen benodigdheden voor de drugsproductie door het huis verspreid en hing er bijvoorbeeld een slang door de muur naar de badkamer waarmee kennelijk afvalstoffen in een fles in het aangevreten bad werden geloosd.

Op een bovenverdieping vond V.'s vriendin in een bergruimte achter de kerstspullen een boekje waarin volgens deskundigen het procedé voor de productie van synthetische cocaïne in zes stappen was beschreven. Aanklaagster Vriezen-Buist, in haar requisitoir: "Het drugslab was onmiskenbaar. Iedereen die in de woning kwam, moet geweten hebben dat het daar zat."

In een zwarte agenda van 'het management' van de groep stond '25 sr. Nol'. De officier van justitie leest: Señor Nol, jarig op 25 maart. Buren vertelden dat hij geregeld in de woning kwam.

Vriezen-Buist: "V. is van cruciale waarde. Hij verhuurt zijn landelijk gelegen woning, uitermate geschikt, aan de criminele organisatie. Hij weet van het laboratorium en verdient er geld aan." Justitie wil V. niet alleen voor twee jaar de cel in, maar vraagt de rechtbank tot V.'s ontzetting zijn landhuis verbeurd te verklaren nu het voor misdrijven is gebruikt.

Advocaat Kapinga vraagt de rechtbank volledige vrijspraak voor V. Hij wist niet van het laboratorium en kon de stank niet ruiken omdat 'zijn reukvermogen nihil is' door een aandoening. Bovendien blijkt uit niets dat het lab in werking was als V. in het huis kwam.

Openheid van zaken
Dat de recherche begin 2014 al een tip had gekregen dat 'Nol bezig was met de handel in verdovende middelen', zegt niets. "De betrouwbaarheid van die tip is niet te beoordelen en mijn cliënt ontkent ten stelligste," zei Kapinga. De notitie '25 sr. Nol' stond 'in een verjaardags­agenda'. "Mijn cliënt is jarig op 25 maart en onder die maand stond de notitie."

De raadsman wees erop dat V. direct na de inval 'openheid van zaken' gaf. "Hij heeft zelf zijn feitelijke nieuwe adres gegeven, met de sleutels, en de code van zijn mobiele telefoon. Welke verdachte doet dat als hij schuldig is?"

In zijn laatste woord herhaalde Nol V. gistermiddag dat hij 'wel had opgetreden' als hij had geweten van het drugslab in zijn landhuis. Hij maakt zich vooral zorgen omdat justitie hem dat pand wil afpakken. "Ik voel me zeer zwaar gestraft door de eis dat mijn woning afgenomen wordt." De rechtbank doet op 6 juli uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden