Nog vele problemen aan horizon voor UvA

Na de Maagdenhuisbezetting hield alleen collegevoorzitter Louise Gunning de eer aan zichzelf, maar vrijdag stapte ook de raad van toezicht op. Daarmee zijn de problemen van de UvA nog niet ten einde.

Lorianne van Gelder
Gebouwen van de UvA aan de Oudezijds Achterburgwal Beeld Floris Lok
Gebouwen van de UvA aan de Oudezijds AchterburgwalBeeld Floris Lok

De medezeggenschapsraden, zoals de centrale ondernemingsraad en studentenraad, en UvA-actiegroepen zijn structureel ontevreden over de mate waarin zij worden gehoord. Ook onderling is men het zelden met elkaar eens. Voor de medezeggenschapsraden is het aftreden van de toezichthouder een grote overwinning. Ook actiegroepen Humanities Rally en De Nieuwe Universiteit hesen de vlag.

De blijdschap is nu gedeeld, maar nog niet zo lang geleden ging de ondernemingsraad nog ruziënd over straat. "Een botsing tussen de gevestigde orde en de protestbewegingen," liet voorzitter Breanndán Ó Nualláin in april optekenen. Ook de studentenraad worstelt regelmatig met de hete adem van de actiegroepen.

De samenwerking tussen de UvA en de HvA ligt onder vuur. Sinds 2004 werken de UvA en HvA intensief samen en delen zij een college van bestuur. Het idee was een efficiëntie-slag te maken, doorstroming van studenten te bevorderen en het onderwijs te verbeteren, maar in 2013 werd al geconcludeerd dat er op die laatste twee punten nauwelijks succes is behaald. Bovendien zijn de UvA en HvA samen, met 80.000 studenten en bijna 10.000 medewerkers, volgens sommigen een te groot moloch.

Sinds de discussie over een nieuw college van bestuur dit voorjaar losbarstte, wordt weer gepleit voor twee eigen besturen. Een evaluatie wordt begin september verwacht.

Verscheidene faculteiten moeten flink bezuinigen. De faculteit geesteswetenschappen moet voor 2018 minimaal 7 miljoen euro bezuinigen, wat neerkomt op het ontslag van meer dan honderd medewerkers. De faculteit der rechtsgeleerdheid moet voor 2018 5 miljoen euro hebben bespaard. En begin dit jaar werd bekend dat de faculteit der maatschappij- en gedragswetenschappen moet bezuinigen. Het zijn pijnlijke reorganisaties, waar veel onvrede over heerst.

Tien procent minder nieuwe bachelorstudenten, noteerde de UvA dit collegejaar. De universiteit schreef dit toe aan de Maagdenhuisbezetting en de invoering van het leenstelsel. Minder studenten betekent minder inkomsten. Overigens steeg het aantal masterstudenten licht.

Het nieuwe college van bestuur bestaat uit breed gedragen, maar nog niet heel ervaren bestuurders. Sinds 1 juni is hoogleraar onderwijskunde Geert ten Dam voorzitter van het college van bestuur van de UvA en HvA. De nieuwe rector magnificus is Karen Maex, tot voor kort decaan van de bètafaculteiten. Dymph van den Boom is onlangs vertrokken en Hans Amman vertrekt begin 2017. Zo blijft alleen Huib de Jong, rector van de HvA, over als ervaren bestuurder.

Medewerkers en studenten maken zich zorgen over de werkdruk. Het bestuur moet zich namelijk buigen over vele complexe zaken als de fusie tussen het VUmc en het AMC, de samenwerking met de bètafaculteit van de VU en een nieuw model om het geld op de universiteit te verdelen.

De huisvestingsplannen van de UvA zijn omstreden. Het grootschalige vastgoedproject van de UvA dat begin deze eeuw van start ging, moet de universiteit in vier stadscampussen verdelen. Drie van de vier campussen in dit honderden miljoen euro's kostende project zijn al een heel eind, alleen de zogenaamde Binnenstadscampus is voorlopig niet klaar. Met daarop ook de nieuwe Universiteitsbibliotheek. En de hele academische gemeenschap mag zich over die bibliotheek buigen. Dat zal dus wel even duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden