Nog twee asielzoekers in hongerstaking

Het merendeel van de asielzoekers die sinds vorige week in hongerstaking waren in het detentiecentrum op Schiphol, heeft zijn actie beëindigd en is weer gaan eten. Twee asielzoekers zetten de hongerstaking voort. Dit heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie maandagmiddag bekendgemaakt.

Redactie
Justitieel Complex Schiphol Beeld ANP
Justitieel Complex SchipholBeeld ANP

Sinds bijna een week weigerden 19 asielzoekers in het detentiecentrum te eten. Maandagmiddag waren daar nog twee van over. Een derde persoon is op aanraden van artsen overgebracht naar het Justitieel Medisch Centrum in Den Haag. Dit is volgens de woordvoerster een gevolg van de hongerstaking.

Volgens protocol hebben de hongerstakers gesprekken gevoerd over hun situatie in het detentiecentrum en de reden waarom ze in hongerstaking zijn gegaan. Ze spraken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De groep asielzoekers ging in hongerstaking uit verzet tegen opsluiting. Ze eisten vrijlating. Volgens de werkgroep Deportatieverzet, die zondag telefonisch contact had met de actievoerende asielzoekers in het detentiecentrum, worden de hongerstakers elke dag na 17.00 uur opgesloten in de isoleercel. De woordvoerster van Justitie kan daarop geen reactie geven. Ze mag geen uitspraken doen over individuen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden