Nog tientallen internationale studenten zoeken een kamer

Hoewel het collegejaar al is begonnen, hebben tientallen internationale studenten in Amsterdam nog steeds geen woonruimte.

Internationale studenten komen aan op Schiphol. Beeld Marcel Driessen
Internationale studenten komen aan op Schiphol.Beeld Marcel Driessen

Bij de Amsterdamse studentenvakbond ASVA stromen naar eigen zeggen vele klachten binnen van internationale studenten die geen kamer kunnen vinden en soms zelfs in tenten moeten slapen. De ASVA eist dat de Universiteit van Amsterdam onmiddelijk voor onderdak gaat zorgen.

De universiteit zegt in een reactie de afgelopen tijd al 'heel veel' internationale studenten aan kamer te hebben geholpen. De UvA probeert studenten van buitenlandse komaf tegemoet te komen in hun kamerzoektocht door een bepaald aantal kamers te reserveren bij studentenhuisvesters, al zijn dat er zelden genoeg.

Begin juli stonden nog 500 studenten op de wachtlijst bij de UvA, maar inmiddels is dat teruggebracht tot 34. "We doen ontzettend ons best om ook voor deze studenten woonruimte te vinden. Maar we kunnen niet toveren, de woningmarkt in Amsterdam is überhaupt heel krap," zegt een woordvoerder van de UvA.

Campings of auto's
Ook de Landelijke Studentenvakbond roept universiteiten op in actie te komen. Zij zeggen dat in het hele land nog honderden internationale studenten op zoek zijn naar een kamer. Zij slapen noodgedwongen in hostels, op campings of zelfs in auto's.

"Universiteiten hebben de studenten die nu op straat staan actief geworven. Zij moeten snel hun verantwoordelijkheid nemen door een oplossing te organiseren," zegt LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh.

De studentenorganisatie richtte vorige maand een meldpunt op voor studenten met huisvestingsproblemen. Volgens Sewbaransingh komen daar veel schrijnende verhalen binnen.

"Veel studenten zijn, net zoals hun Nederlandse studiegenoten, maanden op zoek naar een kamer. Een Britse student sliep zelfs al maanden hier op banken zodat hij kon hospiteren. Uiteindelijk besloot hij zich uit te schrijven bij de universiteit en terug te gaan naar huis, nadat hij na vier maanden nog geen kamer had gevonden," aldus de voorzitter.

Wethouder Laurens Ivens (SP) zei eerder dat de woningnood ook verergerd wordt door universiteiten zelf, die steeds meer buitenlandse studenten toelaten. Ook zijn volgens Ivens internationale studenten vaak een prooi voor huisjesmelkers.

Lees ook: Ook voor buitenlandse student zijn er veel te weinig kamers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden